Vaker lastiggevallen

Online pesten onder jongeren: vooral homo's zijn slachtoffer

10 januari 2020 00:49 Aangepast: 10 januari 2020 14:13
Meisjes zijn vaker het slachtoffer dan jongens. Beeld © ANP

Homo- en biseksuele jongeren worden online twee keer vaker lastiggevallen dan heteroseksuele jongeren. Ze krijgen te maken met digitale pesterijen, online stalkers of bedreigingen. In totaal werden in 2018 zo'n 140.000 jongeren online lastiggevallen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek onder ruim 38.000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar.

Een op de twintig

Gemiddeld wordt een op de twintig Nederlandse jongeren online lastiggevallen. Homo- en biseksuele jongeren krijgen dubbel zo vaak te maken met het digitale pestgedrag: een op de tien zegt online te worden lastiggevallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Instagram lanceert nieuwe functie tegen pesten

Geen aangifte

Jongeren voelen zich vaak emotioneel beschadigd als ze online zijn lastig gevallen. Grofweg de helft van de slachtoffers denkt er regelmatig aan terug, is er boos over of slaapt slecht.

Hoewel de jongeren de incidenten vaak als verkeerd zagen, vinden ze meestal niet dat ze slachtoffer zijn van een misdrijf. Er waren daarom ook maar weinig jongeren die aangifte deden. Slechts een op de twintig slachtoffers stapte naar de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opvoedkwestie: mijn zoon wordt buitengesloten

Meisjes vaker

Meisjes zijn vaker slachtoffer dan jongens. Ruim 7 procent van de meisjes zegt te maken te krijgen met vervelend gedrag op internet, tegenover 3,6 procent van de jongens. Meisjes worden vaak geconfronteerd met laster, zoals online roddels, getreiter en pestgedrag.

Zowel bij meisjes als bij homo- en biseksuelen gaat het vaak om seksueel getinte incidenten.

Pesten is erfelijk

Was jij vroeger een pestkop? Dan is de kans groot dat jouw kind ook een pestkop is. Andersom geldt hetzelfde: als je gepest wordt, ligt dat lot ook op de loer voor je kind.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van