Ga naar de inhoud
Vliegtuigcrash Iran

Premier Trudeau belt Rutte en vraagt naar ervaringen rond MH17

Mark Rutte en de Canadese minister-president Justin Trudeau tijdens een bezoek aan Canada in 2018. Beeld © ANP

De Canadese premier Justin Trudeau heeft premier Mark Rutte gebeld om te vragen naar zijn ervaringen rond vlucht MH17. Daarbij heeft Rutte 'alle steun aangeboden die Nederland kan bieden', aldus zijn woordvoerder.

Trudeau belde naar aanleiding van het neerstorten van het vliegtuig van Ukraine International Airlines woensdag bij Teheran, dat mogelijk is neergeschoten. Alle 176 inzittenden van de Boeing 737-800 kwamen om het leven, onder wie 63 Canadezen.

Werd
Lees ook:
Werd Oekraïens vliegtuig per ongeluk neergehaald? Zes vragen

Persconferentie Trudeau

De Canadese premier zei op een persconferentie dat Rutte hem onder meer had gewezen op het belang van het voortdurend op de hoogte houden van de nabestaanden en van het contact hebben met alle betrokken partijen. Rutte bood aan expertise en informatie te delen, aldus Trudeau.

Iran heeft de Canadese premier inmiddels opgeroepen om alle informatie over het gecrashte vliegtuig te delen. "We roepen de Canadese premier en iedere andere regering die informatie heeft over de crash op om het over te dragen aan de onderzoekscommissie in Iran", zei woordvoerder Abbas Mousavi van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek vliegtuigcrash Iran: 'Terreuraanslag één van de scenario's'

Nieuw beeld vliegramp Iran: explosie in de lucht zichtbaar

00:51

Eerder op de avond ontkende Iran nog in alle toonaarden dat het neergestorte toestel was geraakt door een raket. "Al deze berichten zijn een psychologische oorlogsvoering tegen Iran", liet woordvoerder Ali Rabiei van de Iraanse regering eerder weten in een verklaring.

MH17

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd in juli 2014 boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne neergeschoten. Volgens internationaal onderzoek was de Buk-raket afkomstig van een Russische legerbasis. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders.

Bloemenzee op luchthaven Kiev: 'Dit is een drama voor de hele wereld'

01:22
"Dit verdriet is niet te beschrijven", zegt een stewardess die ook voor Ukraine International Airlines werkt.
Voornamelijk
Lees ook:
Voornamelijk Iraniërs en Canadezen in ramptoestel