Megxit

'Nederlands koningshuis heeft duidelijke afspraken over leven in de luwte'

09 januari 2020 17:26 Aangepast: 10 januari 2020 09:04
Beeld © RVD/Jeroen van der Meyde

In tegenstelling tot de Britse royals kent het Nederlandse koningshuis duidelijke afspraken over het leven in de luwte. Het besluit om een stap terug te doen, zoals bij prins Harry en zijn vrouw Meghan, zal in Nederland niet snel genomen worden, stelt deskundige Rick Evers.

Gisteravond werd bekend dat het echtpaar een minder vooraanstaande positie wil in het koningshuis. Harry en Meghan willen hun tijd verdelen over het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika en ze willen streven naar financiële onafhankelijkheid.

Wel de lusten, niet de lasten

"Harry en Meghan willen wel de lusten en niet de lasten van het bestaan als royal", stelt deskundige Rick Evers. Een belangrijke reden voor hun keuze heeft namelijk te maken met de invloed van de Britse paparazzi. 

"Maar ondertussen hebben ze hun positie als Duke en Duchess of Sussex als commercieel merk vastgelegd en gaan dat exploiteren." Evers verwijst hierbij naar de website die sinds donderdag in de lucht is, waarop de royals hun nieuwe positie uitgebreid toelichten.

"Ze zeggen dat ze meer in de luwte willen leven, maar ondertussen gebruiken ze hun titel om aandacht te genereren voor hun liefdadigheidswerk. En hierover zijn geen afspraken gemaakt met koningin Elizabeth."

Duidelijke afspraken

In Nederland is die vermenging niet gebruikelijk. Als we kijken naar prins Constantijn en zijn echtgenote Laurentien, zijn er duidelijke afspraken gemaakt. Evers: "Als zij iets commercieels doen voor hun werk, bijvoorbeeld Laurentien die zich sterk maakt voor de bestrijding van laaggeletterdheid of Constantijn die zich inzet voor start-ups, dan doen ze dat als Oranjes en niet met de titel 'prins' of 'prinses'."

In de documentaire van RTL Nieuws waaraan Constantijn vorig jaar meedeed ter ere van zijn 50ste verjaardag, is te zien dat de prins gewoon zonder beveiliging over straat kan en zelf naar de supermarkt gaat. Ook geeft Constantijn aan dat hij blij is met zijn rol zoals die nu is, een rol met veel vrijheid om zijn leven meer zelf in te vullen.

"Ik heb een rol die bij vorige generaties misschien niet eens denkbaar was. Ik kan nu veel meer inhoudelijk doen voor Nederland, dan wanneer ik meer een formele rol zou hebben. Zonder die vrijheid was ik misschien niet eens  teruggekomen naar Nederland."

Constantijn, Laurentien en hun kinderen. Constantijn, Laurentien en hun kinderen.

Financieel onafhankelijk

Harry en Meghan stellen ook dat ze financieel onafhankelijk willen zijn, maar het is nog onduidelijk hoe dat precies zal gaan. Op dit moment ontvangen ze namelijk een fikse toelage van het koninklijk huis.

"Constantijn en Laurentien daarentegen krijgen geen staatstoelage", zegt Evers, "maar kunnen wel aankloppen bij de koning voor een vergoeding voor de activiteiten die ze vervullen voor het koningshuis. En ze hebben natuurlijk wel wat meegekregen van Juliana."

'Dit is echt crisis, hoor'

Britten reageren op het besluit van Harry en Meghan om een stapje terug te zetten. De meningen zijn verdeeld.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote rol roddelpers bij omstreden besluit Meghan en Harry

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore