Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Appverbod

Met indringend nummer wil rapper Snelle telefoongebruik op fiets tegengaan

10 januari 2020 13:37 Aangepast: 13 januari 2020 16:12
Rapper Snelle in de clip. Beeld © Youtube Snelle

Bijna iedereen weet dat het niet mag, toch gebeurt het nog vaak: appen op de fiets. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst driekwart van de jongeren nog steeds hun smartphone gebruikt. Daarom wordt iets nieuws in de strijd gegooid: de ontzettend populaire rapper Snelle. 

Vandaag komt Snelle in samenwerking met Interpolis met het nummer Smoorverliefd. Hij liet zich inspireren door jongeren die door hun telefoongebruik op de fiets een ongeluk kregen. Resultaat: een lekker popnummer met een serieus en indringend verhaal. "Het heeft impact", zegt een woordvoerder van Interpolis. 

Verontrustend

De cijfers zijn volgens de verzekeraar verontrustend. Twee jaar geleden gebruikte 71 procent van de 15- tot 17-jarigen hun telefoon tijdens het fietsen. Ondanks het appverbod is dat nu zelfs gestegen naar 77 procent, blijkt uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in opdracht van de verzekeraar.

Het gaat daarbij niet alleen om appen op de fiets, maar ook om handsfree bellen of het luisteren van muziek (wat wel is toegestaan). Toch worden jongeren ook door dat soort zaken flink afgeleid, vindt Interpolis. "Die afleiding is gevaarlijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fietsers let op: vanaf nu is appen op de fiets strafbaar

Onder volwassenen ligt het telefoongebruik veel lager. "De jongeren onderschatten hoe erg ze afgeleid zijn door hun telefoon, dat ze slechter kijken, langzamer fietsen en niet goed letten op andere verkeersdeelnemers", zegt een woordvoerder. "Die jongeren die nu appen, halen op een gegeven moment ook hun rijbewijs. Het moet echt niet zo zijn dat ze in de auto ook hun telefoon gaan gebruiken."

Geen klassieke campagne

Een klassieke campagne met posters in abri's werkt wellicht niet zo goed om jongeren te bereiken, dachten ze. Het moet meer effect hebben, iets wat stof voor nadenken geeft. En zo kwam Rapper Snelle in beeld. Hij scoorde afgelopen jaar een enorme hit met Reünie, een nummer over pesten.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verbod werkt: minder smartphones op de fiets

Na gesprekken met een aantal jongeren schreef hij een nummer over appen op de fiets, gegoten in een romantisch liefdesverhaal over een jongen en een meisje. Maar als de jongen haar op de fiets een berichtje stuurt, gaat het vreselijk mis. 'Nu zijn ze nooit meer met elkaar. Zijn telefoon blijft overgaan.' 

Ongeluk

Snelle baseerde het nummer onder meer de 25-jarige Raymon Hooijer, die een ongeluk had toen hij 14 was. "Ik fietste over een parkeerplaats en kreeg een berichtje van een klasgenoot. Ik besloot die te beantwoorden en reed verder zonder handen aan het stuur. Juist op dat moment startte een automobilist de auto en reed achteruit. We zagen elkaar niet." 

De klap was hard, gigantisch hard. Raymon viel en kon niet meer opstaan. De ambulance kwam met spoed, hij moest naar het ziekenhuis. Daar bleek dat zijn knieschijf was verdraaid en dat het kraakbeen in beide knieën kapot was. Hij moest drie weken revalideren. Maar erger: hij moest ook zijn judo-droom opgeven. "Dat was mijn toekomst. Ik was al aan het trainen voor het Nederlands kampioenschap." 

Nog steeds pijn

Nooit meer heeft hij meer kunnen judoën. En nu, tien jaar later, kan hij ook nog maar eens per week sporten, omdat anders zijn knieën te veel belast worden. "Ik heb nog steeds pijn. Sindsdien heb ik nooit meer mijn telefoon op de fiets gebruikt, ook niet toen het nog niet verboden was. Hij zat altijd in mijn tas, zodat ik ook niet in de verleiding kwam als die afgaat." 

Toen hij op de Instagram-pagina van Snelle zag dat hij op zoek was naar verhalen over appen in het verkeer, reageerde hij daarop. Hij werd uitgenodigd om zijn verhaal te vertellen, samen met andere jongeren die een soortgelijke gebeurtenis hebben meegemaakt. "Ik hoop echt dat anderen hier iets aan hebben. Dat ze denken als ze aan het fietsen zijn, ik laat die telefoon even zitten." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore