Ga naar de inhoud
Goed weer

Gedeeltelijke maansverduistering in Nederland uitstekend te zien

Beeld © Getty Images

De maan komt vanavond gedeeltelijk in de schaduw van de aarde waardoor het hemellichaam bijna helemaal wordt verduisterd. "En het is helder, dus het is het heel goed te zien", zegt Buienradar-meteoroloog Maurice Middendorp.

"De maan komt voor 92 procent in de bijschaduw van de aarde terecht", zegt Middendorp. De verduistering begint vanavond om 18.06 uur, is om 20.11 op z'n hoogtepunt en om 22.15 uur is het voorbij.

"In het hele land is de verduistering goed te zien, omdat het helder weer is. Alleen in het zuiden en zuidoosten kan er wel eens een wolk voor schuiven. Maar ook daar is het gewoon te zien", verwacht Middendorp.

Indrukwekkende bloedmaan was goed zichtbaar:

01:28
De maan staat dicht bij de aarde en is dus supergroot. Bij heldere hemel is dat al een imposante verschijning en het wordt nog indrukwekkender als de aarde tussen de zon en de maan kruipt. Dan krijg je deze prachtige bloedmaan te zien.

Geen bloedmaan

De weerman relativeert de verduistering wel enigszins. "Zo'n maansverduistering komt wel vaker voor. Als de maan helemaal in de schaduw zou terechtkomen, dan hadden we een bloedmaan gehad. Dat hebben we vanavond helaas niet."

Nu wordt de maan wat donkerder en is er een felle sikkel te zien, waar de zon wel op schijnt. "Dat is de 8 procent die niet in de schaduw van de aarde zit."

Bloedmaan
Lees ook:
Bloedmaan goed te zien: 'Het wordt helder'