Elektrische auto's

Toezichthouder: 'Duidelijke prijs op openbare laadpaal'

09 januari 2020 00:37 Aangepast: 09 januari 2020 09:40
Een oplaadpunt voor elektrische auto's in Utrecht. Beeld © ANP

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil dat prijzen op openbare laadpalen duidelijk zichtbaar zijn, nog voordat een elektrische auto erop is aangesloten. De toezichthouder pleit voor meer transparantie nu meer particulieren in Nederland elektrisch gaan rijden.

De ACM voert gesprekken met de branche, laat een woordvoerder weten naar aanleiding van onderzoek van NRC. In Nederland rijden momenteel 85.000 elektrische voertuigen, en brancheorganisaties verwachten dat er daar komend jaar 42.500 bij komen.  

Variërende tarieven  

De prijzen voor opladen verschillen per provincie en stad, maar ook gedurende de dag kunnen ze variëren. 'Slimme laders' hebben hogere prijzen tijdens piekuren, om de zwaardere belasting van het netwerk te compenseren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ook particulier stapt over op elektrische auto'

De markt voor elektrisch laden is vergelijkbaar met de telecomsector: de laadpalen zijn verdeeld over verschillende netwerkbeheerders en er zijn tientallen serviceproviders die passen uitgeven. Abonnementen en starttarieven variëren in prijs.

Internationaal voorloper 

De automobilist die geen oprit heeft en niet thuis kan opladen - de voordeligste optie - is aangewezen op openbare laadpalen. Momenteel telt Nederland 50.000 (semi-)publieke laadpalen, waarmee we internationaal voorloper zijn. 

Volgens de ACM krijgt de consument niet goed uitgelegd hoe de prijzen berekend worden en is voor het opladen onduidelijk hoeveel wordt afgenomen en hoelang het laden zal duren. De toezichthouder zegt "handhavend op te treden" als regels niet worden nageleefd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pasjes laadpalen elektrische auto's makkelijk te kopiëren

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van