Ga naar de inhoud
Crossfitkampioen

Trainen, trainen, trainen: Nienke (25) is de fitste vrouw van Nederland

Nienke van Overveld. Beeld © Barbell Photography

Ze traint 3 tot 5 uur per dag, 6 dagen in de week. Daarnaast gaat ze naar de fysio en chiropractor en let ze goed op wat ze eet (alleen plantaardig). Een avondje stappen? Dat zat er de afgelopen jaren niet in. Maar dat alles was niet voor niets: Nienke van Overveld uit Amsterdam mag zich een jaar lang de Fitste Vrouw van Nederland noemen.

De telefoon van Nienke staat vandaag roodgloeiend. "Ja, de felicitaties stromen binnen. Familie, vrienden, onbekenden, iedereen is heel blij voor me. Dat is wel heel leuk om te merken", zegt ze tegen RTL Nieuws. 

CrossFit Games

Eind vorig jaar deed Nienke mee aan de CrossFit Open, een online wedstrijd die vijf weken duurde en waar duizenden crossfitters van over de hele wereld aan meededen.

Iedere week stond er een andere work-out centraal die de deelnemers zo goed mogelijk uit moesten voeren, en volgens bepaalde instructies moesten filmen.

Cross wat?

Crossfit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in een trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd. 

Het doel van crossfit is om fit, sterk en gezond te worden.

Een jury bekeek die filmpjes na afloop, en op die manier verdienden de deelnemers punten, die aan het einde van de wedstrijd bij elkaar werden opgeteld.

'Had het niet echt verwacht'

Gisteren werd bekend dat Nienke van alle Nederlandse vrouwen de meeste punten had behaald en dus op nummer één van de Nederlandse ranglijst staat. "Ik was heel blij toen ik het hoorde. Ik had het zelf niet echt verwacht, maar mijn omgeving wel. Ik heb tijdens de wedstrijd echt genoten en was minder gefocust op presteren dan andere jaren, en het is gebleken dat dat goed voor mij heeft gewerkt."

Toch heeft ze hard voor haar titel gewerkt. Ze begon vijf jaar geleden met crossfit. "Ik train zes keer per week, drie tot vijf uur per dag. Daarnaast ben ik veel bezig met herstel. Dus goed slapen, naar de fysiotherapeut en chiropractor. Het is eigenlijk een fulltime baan. En hiernaast ben ik ook nog personal trainer en crossfit-coach."

Plantaardig

Ook let Nienke goed op wat ze wel en niet eet. "Ik eet plantaardig. Dus geen zuivel, vlees, vis en eieren. Vroeger dachten sporters dat dierlijke producten per se nodig waren om voldoende eiwitten binnen te krijgen, maar inmiddels weet iedereen wel dat die ook genoeg in bonen en peulvruchten zitten. Zolang je goed en gevarieerd eet, is het goed te doen. Voor mij werkt dit beter dan een dierlijk dieet."

Drinken en uitgaan heeft Nienke al een paar jaar niet meer gedaan. "In het begin voelde het alsof ik dingen moest laten, maar nu is dat anders. Ik krijg met crossfit zoveel terug. Ik kan reizen maken en voel me goed. Dat is me veel meer waard."

Te gespierd?

Wat ze zo leuk vindt aan crossfit? "Het is heel gevarieerd, iedere dag is anders. Een crossfit-les is nooit hetzelfde, je kunt jezelf dus altijd blijven verbeteren. En het is een sport waarin mensen samenkomen en een band opbouwen. Het is echt een community. Je bent samen aan het trainen en zo kun je elkaar echt helpen en beter kan maken. Dat geeft je ook weer meer zelfvertrouwen in het dagelijks leven."

Door het vele trainen heeft Nienke een gespierd lichaam. Daar komt soms ook kritiek op. "Soms vinden mensen het niet vrouwelijk of niet mooi. Maar ik denk dat het schoonheidsideaal verandert, een gespierd vrouwenlichaam wordt steeds meer geaccepteerd."

"Maar ik doe vooral waar ik me goed bij voel, en dat raad ik iedereen aan", vervolgt Nienke. "Te dik, te dun, te gespierd, laat je vooral niet leiden door wat anderen vinden. Het gaat om jouw eigen geluk."

'Boek een proefles'

Voor mensen die als goede voornemen hebben om dit jaar meer te gaan sporten, heeft de fitste vrouw van Nederland wel een tip. "Zoek iets wat je echt leuk vindt. Want als je het niet leuk vindt, is het niet vol te houden. Daarom zou ik iedereen aanraden om zoveel mogelijk proeflessen te boeken, tot je iets gevonden hebt wat je leuk vindt."

Deze
Lees ook:
Deze topsporters zweren bij veganistisch dieet: 'Je moet het zelf ervaren'