Meerderheid raad is voor

Na Rotterdam wil ook Amsterdam verbod op vuurwerk

08 januari 2020 17:17
Vuurwerk op de Nieuwmarkt in Amsterdam Beeld © ANP

Een meerderheid van de gemeenteraad in Amsterdam wil een verbod op het afsteken van vuurwerk. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. De fractie van de Amsterdamse VVD heeft zich vandaag uitgesproken voor een vuurwerkverbod. Gisteren bleek ook de gemeenteraad in Rotterdam voor zo'n verbod.

GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA en VVD vinden dat er actie moet worden ondernomen om de overlast door vuurwerk terug te dringen. Daarom zullen ze morgen in de gemeenteraad pleiten voor een verbod. 

Voor veel partijen is wel een voorwaarde dat er een professionele vuurwerkshow wordt georganiseerd, zodat Amsterdammers toch vuurwerk kunnen bekijken. 

'We zijn verhuftering zat'

Met name het standpunt van de Amsterdamse VVD is opmerkelijk. De landelijke partijlijn is dat van een verbod geen sprake zal zijn. Gisteren gaf fractievoorzitter Klaas Dijkhoff nog aan dat de discussie binnen zijn partij nog loopt. Toch wil de Amsterdamse fractie die discussie niet afwachten. "We zijn de verhuftering zat, helaas is er een kleine groep mensen die niet om kan gaan met vuurwerk en het verpest voor de rest,” zegt VVD Amsterdam-fractievoorzitter Marianne Poot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeester Aboutaleb blij met toekomstig vuurwerkverbod in Rotterdam

Poot wijst er wel op dat ook landelijk iets moet gebeuren. "Landelijk kunnen bepaalde typen vuurwerk wel worden verboden. Daarna kun je alsnog overgaan tot het toestaan van vuurwerk in Amsterdam." 

Morgen worden plannen voor een vuurwerkverbod besproken in de gemeenteraad. Tot die tijd laat burgemeester Femke Halsema zich niet uit over een eventueel verbod. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore