'Christopher Hughes'

Opgepakte 'Schotse' verdachte moord Martin Kok is man uit Letland

08 januari 2020 17:23 Aangepast: 08 januari 2020 17:37
Martin Kok. Beeld © ANP

In de buurt van de Italiaanse stad Turijn is een Letse man opgepakt die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op misdaadblogger Martin Kok. Hij zou ook bekend staan als de voortvluchtige Schotse crimineel Christopher Hughes.

Volgens de Italiaanse politie gaat het om een 29-jarige Let met de naam Aleksejs Rustanovs, die zich in een hotel in San Mauro Torinese had geregistreerd onder de naam Christopher Hughes. Volgens de politie gaat het om één en dezelfde persoon.

Christopher Hughes is een voortvluchtige Schotse crimineel. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Martin Kok.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schotse crimineel gezocht voor moord op Martin Kok in 2016

Liquidatieproces Marengo

De moord op Martin Kok is onderdeel van het liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi de hoofdverdachte is.

Martin Kok was een oud-crimineel en misdaadjournalist. Hij had veel vijanden. Kok werd in 2016 doodgeschoten bij een seksclub.

Het hotel in de buurt van Turijn waar de 29-jarige Aleksejs Rustanovs werd aangehouden. Het hotel in de buurt van Turijn waar de 29-jarige Aleksejs Rustanovs werd aangehouden.

Martin Kok had veel vijanden

Martin Kok was een oud-crimineel en misdaadjournalist die vaak in de cel zat. Al als jonge jongen kwam hij in aanraking met de misdaad. Als 16-jarige jongen begon hij met de verkoop van pakjes cocaïne en gebruikte ook regelmatig geweld. 

In 1989 sloeg hij een man dood met een barkruk in een Volendams café. In 2001 was hij betrokken bij een schietpartij in de woning van zijn ex-vriendin, waarbij hij haar nieuwe vriend vermoordde. In 2010 werd hij vrijgelaten.

De ex-crimineel ging daarna door het leven als misdaadjournalist: hij beheerde de site Vlinderscrime.nl. Daarnaast was hij het brein achter datingsite Snobz.nl. Kok haalde het nieuws omdat hij het via die site mogelijk maakte tegen betaling seks te hebben met gevangenen. Hij zei daarover: "In de bajes zitten vrouwen en mannen die behoefte hebben aan een seksafspraak en bovendien wat bij willen verdienen. Dat kan ik dus regelen."

'Hou het nou zakelijk'

Maar door zijn werk als misdaadjournalist kwam Kok in de problemen. "Hij deed op onorthodoxe wijze verslag", zegt misdaadverslaggever Jens Olde Kalter tegen RTL Nieuws. " 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moord Martin Kok nu onderdeel zaak rond organisatie Ridouan Taghi

Leider van een criminele organisatie

Aleksejs Rustanovs, ofwel Hughes, wordt volgens de Italiaanse politie beschouwd als de leider van een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugs- en wapenhandel.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten dat Hughes niet op verzoek van Nederland is aangehouden. Of deze man nu naar Nederland komt, is nog niet bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore