Risico-analyse

KLM vliegt niet meer boven Iran en Irak na raketaanval

08 januari 2020 09:34 Aangepast: 08 januari 2020 12:06
Een vliegtuig van KLM. Beeld © Archieffoto KLM

KLM vliegt niet meer in het luchtruim boven Iran en Irak. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij laten weten. Ook veel andere luchtvaartmaatschappijen mijden het gebied.

Eerder vandaag maakten ook Vietnam Airlines, het Australische Qantas en Singapore Airlines bekend dat ze niet meer vliegen boven Irak en Iran. Emirates heeft een vlucht vandaag van Dubai naar Bagdad geannuleerd.

Ook de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben bekendgemaakt dat vluchten van Amerikaanse toestellen boven Irak, Iran en de Golf van Oman niet zijn toegestaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vergelding Iran: raketten treffen Amerikaanse legerbases Irak

Risico-analyse

Iran vuurde afgelopen nacht raketten af op Amerikaanse doelen in Irak. Diezelfde nacht stortte een Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines neer, enkele minuten na vertrek vanaf de luchthaven van de Iraanse hoofdstad Teheran. Het ongeluk lijkt geen verband te houden met de spanning tussen Iran en de Verenigde Staten.

De beslissing om niet meer boven de landen te vliegen, betekent dat verschillende vluchten naar Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten alternatieve routes vliegen. Dat zorgt gemiddeld voor twaalf minuten extra reistijd.

Deze Iraniërs overleefden begrafenis Soleimani maar net: 'Ik werd meegesleurd'

Bij de begrafenis van Soleimani zijn mensen verdrukt.

Iran Air vliegt vooralsnog gewoon vanaf Schiphol op Teheran. Volgens een medewerker van Iran Air, dat twee keer per week vanaf Schiphol op de Iraanse hoofdstad vliegt, zijn er geen berichten over annulering van vluchten of veranderingen in het vluchtschema.

Iran Air vliegt op donderdag en zondag van Schiphol naar Teheran. De vluchten voor aanstaande donderdag en zondag staan op de website van Schiphol ook nog gewoon in het overzicht van vluchten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore