In strijd met afspraak

Mensen met 'verward gedrag' nog vaak in politiecel

08 januari 2020 01:09
Een ggz-instelling in Eindhoven (archieffoto).

Personen die 'verward gedrag' vertonen, worden nog vaak opgesloten in een politiecel. Het gaat om mensen die de openbare orde verstoren of een gevaar voor zichzelf of anderen vormen, maar geen strafbaar feit plegen. Vorig jaar ging het volgens de politie om 2.300 mensen.

Dat zegt Henk van Dijk, landelijk programmaleider ‘personen met verward gedrag’ van de Nationale Politie, in NRC. Hij betreurt de gang van zaken, omdat zeven jaar geleden juist een afspraak werd gemaakt tussen de politie en branchevereniging Geestelijke Gezondheidszorg Nederland om de verwarde personen niet meer in een cel op te sluiten.

'Psycholance'

Ook zou er bij het afvoeren van de mensen gebruik gemaakt moeten worden van zogenoemde 'psycholance' met geschoold personeel. In de praktijk blijkt dat de politie drie van de vier verwarde personen vervoert.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe wet psychische hulpverlening: dit moet je weten

De politie kreeg afgelopen jaar 96.000 meldingen binnen over verwarde personen, een verdubbeling ten opzichte van 2011. Het kan gaan om verdwaalde, demente ouderen tot drugsverslaafden of agressieve psychiatrische patiënten. Volgens Van Dijk lijken de incidenten erger te worden.

Landelijk nummer 

Twee jaar geleden riep politiechef Erik Akerboom al op tot meer psychologische hulp in wijken. Volgens hem moest de agent geen hulpverlener worden. Ruim een jaar geleden beloofde staatssecretaris Blokhuis (Gezondheid) dat er een landelijk nummer voor meldingen zou komen, maar dat is er nog altijd niet.  

Volgens betrokkenen zouden bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg oorzaak zijn van de toename in meldingen. De afgelopen jaren is het aantal plekken in ggz-instellingen met een derde afgenomen.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bizarre beelden: vrouw verstopt zich in plafond politiebureau Nijmegen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore