Ga naar de inhoud
'Gekkenwerk'

Burgemeester Aboutaleb blij met toekomstig vuurwerkverbod in Rotterdam

Burgemeester Aboutaleb Beeld © ANP

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam is blij met een vuurwerkverbod in zijn stad. "Ik ben enorm blij dat de VVD in Rotterdam nu leiderschap toont", zei hij in het tv-programma Jinek op RTL4.

De VVD in Rotterdam maakte dinsdagavond bekend voorstander te zijn van een verbod op consumentenvuurwerk. Daarmee is er nu een meerderheid in Rotterdam voor zo'n verbod.

Gekkenwerk

"De huidige situatie is eigenlijk gekkenwerk. We zijn elke dag bezig met het opsporen van wapens, maar één dag per jaar mag iedereen explosieven in handen hebben", zegt Aboutaleb.

Hij hoopt dan ook op een landelijk verbod. "Als we in Rotterdam een vuurwerkverbod instellen, hebben we alleen een verbod op afsteken, maar nog niet op verkoop en bezit. Het zou fantastisch zijn als het kabinet dit landelijk regelt."

VVD
Lees ook:
VVD is om: meerderheid in Rotterdam voor verbod op vuurwerk

Alles of niks 

De VVD in Rotterdam wilde het liefst een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, maar dat kan niet volgens de wet. "Daarom hadden we de keuze: of een verbod voor al het vuurwerk, of niks. En we hebben dus gekozen voor een verbod." 

In de landelijke politiek is de VVD nog niet om, ook al wordt de roep om een verbod steeds sterker. "Als liberaal verbied ik het liefst zo min mogelijk. Alleen als het echt noodzakelijk is, als het echt niet anders kan, wil ik zover gaan", zei Klaas Dijkhoff.

Blauw oog en gekneusde ribben: 'Ik zag de klap niet komen'

01:27
De 73-jarige Siebe werd mishandeld nadat hij een opmerking had gemaakt over vuurwerk.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is wel voor een verbod. Het gaat om coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie en SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, 50 Plus, DENK en de SGP.

Documentaire

Op Videoland is nu Vuurwerk onder vuur te zien. Veel mensen pleiten voor een vuurwerkverbod, maar hardcore fans willen hun hobby niet opgeven. Tijd voor een experiment: met een EEG-scan bekijken we wat vuurwerk met je brein doet.

Bron: RTL Nieuws
Meer over