Later ook gevolgd

Justitie luisterde cameraman af die 'wel heel snel bij brandjes was'

07 januari 2020 18:12 Aangepast: 07 januari 2020 19:14
Archieffoto Beeld © Getty

Het Openbaar Ministerie heeft toegegeven dat het in 2015 en 2016 een cameraman en fotograaf heeft afgeluisterd en met een peilbaken onder zijn auto heeft gevolgd. Dat gebeurde tijdens twee onderzoeken naar brandstichtingen. Het OM heeft de man excuses aangeboden.

In 2015 vonden politie en justitie dat Joey Bremer, een Rotterdamse freelancer die onder meer voor de NOS, Omroep Rijnmond en een aantal kranten werkt, wel erg snel aanwezig was bij branden in de omgeving Vlaardingen. Ze dachten dat hij de branden misschien wel had aangestoken en besloten hem drie weken lang af te luisteren. Dat onderzoek leverde niets op.

Peilbaken onder auto

Een jaar later plaatste het Openbaar Ministerie een peilbaken onder de auto van Bremer. In dat onderzoek was hij zelf geen verdachte, maar hoopte de politie via hem de brandstichter in het vizier te krijgen. Hoe lang dat peilbaken onder zijn auto zat, zegt het OM niet meer te kunnen achterhalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tientallen journalisten voor deur rechtbank uit protest tegen gijzeling NOS-collega

Het Openbaar Ministerie biedt Bremer excuses aan omdat 'niet is gehandeld conform de destijds geldende Aanwijzing toepassing dwangmiddelen bij journalisten'. Dat zou gekomen zijn omdat bij het OM niet duidelijk was dat hij als journalist werkte. "Deze zaak had anders gemoeten", zegt de voorzitter van het College van procureurs-generaal.

Recht op bronbescherming

"Ik schaar me daarom graag achter de excuses die door parket Rotterdam zijn gemaakt. Ik heb het al eerder gezegd, en herhaal het graag nog een keer: journalisten moeten in alle vrijheid hun werk kunnen doen. Het recht op bronbescherming is een groot goed. Daar kan geen misverstand over bestaan."

Bremer reageert op Twitter op de excuses:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore