Ga naar de inhoud
Lijkt op de aarde

Wetenschappers door het dolle heen: mogelijk leven op nieuwe planeet

De planeet. Beeld © Screenshot YouTube.

Een belangrijke ontdekking in de ruimte. Wetenschappers hebben een planeet gevonden die ongeveer even groot is als de aarde. De planeet staat op dusdanige afstand dat leven mogelijk is. "Dit is een heel spannende ontdekking", zegt Ignas Snellen, hoogleraar astronomie. "Misschien is er simpel leven."

"Astronomen staan wel te juichen na deze ontdekking", zegt Snellen, hoogleraar aan de Universiteit Leiden.

Hij hoorde vanochtend over de ontdekking van de nieuwe planeet. "Het is niet de eerste planeet die op de aarde lijkt; er zijn er al een stuk of vijf. Maar deze ontdekking is wel heel erg spannend. "

Vloeibaar water

De nieuwe planeet staat in de zogenoemde leefbare zone rond zijn ster, dus niet te ver en niet te dichtbij. In die zone kan misschien vloeibaar water op het oppervlak van de planeet staan.

Dat wil nog niet meteen zeggen dat er ook echt leven mogelijk is. Maar in hun zoektocht naar buitenaards leven kijken sterrenkundigen wel naar omvang van de planeet en afstand tot de ster.

Ignas Snellen: "De planeet lijkt qua samenstelling op de aarde. Hij is iets groter en iets zwaarder. Het klimaat lijkt ook op dat van de aarde omdat de afstand van de planeet en de afstand tot de ster vergelijkbaar is met die van de aarde."

Buitenaards leven?

Dat zou betekenen, dat er vloeibaar water op voor kan komen, zegt Snellen. "Dat is belangrijk voor de vorming van leven. Dat willen we graag verder onderzoeken. Belangrijke vragen: heeft deze planeet een atmosfeer? Is er water? Welke gassen zijn er?"

En: is er leven? "Misschien wel, maar dan wel simpel leven. Denk aan celachtigen. Ik ga er niet vanuit dat er mensen of dieren zijn. Meer onderzoek is nodig."

Groter dan de aarde

De planeet heeft de naam TOI 700 d gekregen. Hij staat in het sterrenbeeld Goudvis, op ongeveer 100 lichtjaar afstand. Voor ruimtebegrippen is dat redelijk dichtbij. Zijn ster is bijna half zo groot als de zon en ook ongeveer half zo heet. De planeet is 20 procent groter dan de aarde. Een jaar, de tijd die de planeet nodig heeft voor één rondje rond de ster, duurt er 37 dagen.

De planeet is ontdekt met de Amerikaanse ruimtetelescoop TESS, die in 2018 werd gelanceerd. De TESS is het zusje van de ruimtetelescoop Kepler, die inmiddels niet meer werkt.

Ontdekking

De TESS ontdekte ook een planeet die rond twee sterren draait, en die dus twee zonnen aan de hemel heeft staan. Die planeet is zeven keer zo groot als de aarde. Een jaar duurt er ongeveer drie maanden.

De planeet staat 1300 lichtjaar van ons verwijderd in het sterrenbeeld Schilder.

Nederlanders
Lees ook:
Nederlanders mogen namen bedenken voor ster en planeet