Belangrijke traditie

Dijkhoff (VVD) voelt nú weinig voor verbod op vuurwerk: 'Alleen bij echte noodzaak'

07 januari 2020 13:48 Aangepast: 07 januari 2020 14:48
Beeld © ANP

Ook al wordt de roep om een verbod op vuurwerk steeds sterker, VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff voelt daar weinig voor. "Als liberaal verbied ik het liefst zo min mogelijk. Alleen als het echt noodzakelijk is, als het echt niet anders kan, wil ik zover gaan."

Dijkhoff schrijft op Facebook dat hij zelf geen vuurwerk afsteekt, maar dat hij het wel kan begrijpen dat mensen het gezellig vinden om dat wel te doen. "Fatsoenlijke vuurwerkliefhebbers ergeren zich ook kapot aan het tuig dat oud en nieuw elk jaar weer verpest, maar dreigen er met een totaalverbod zelf voor gestraft te worden."

Traditie

Hij noemt vuurwerk een traditie die belangrijk is voor goedwillenden en betwijfelt of een vuurwerkverbod werkelijk helpt om agressie en letsel met de jaarwisseling te verminderen. "Ik wil geen verbod om andere redenen. Of beter gezegd: om al die andere redenen is vuurwerk al 364 dagen per jaar verboden en mag het maar gedurende acht uur per jaar afgestoken worden."

Vuurwerkverbod? Deze mensen vinden daar wel wat van

''Het is niet leuk meer. Nitraten en andere bommen worden gewoon afgeschoten.''

Op 31 december en 1 januari vielen bijna 1300 slachtoffers als gevolg van ongelukken met vuurwerk, van wie er 385 naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis werden gebracht. In de voorgaande jaren daalde het aantal vuurwerkslachtoffers op de spoedeisende hulp juist.

Uit een representatieve peiling in opdracht van RTL Nieuws blijkt dat 61 procent van de Nederlanders voor een verbod is. 21 procent stemde tegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

CDA-minister Hugo de Jonge: 'Vuurwerk is een traditie die moet veranderen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore