Zaak uit 2001

Hoogste rechter: 60.000 dieren terecht geruimd om vrees voor mond- en klauwzeer

07 januari 2020 10:19 Aangepast: 07 januari 2020 12:14
De Mobiele Eenheid bij de ruiming in Kootwijkerbroek. Foto uit 2001. Beeld © ANP

De Nederlandse staat heeft in 2001 terecht 60.000 dieren laten ruimen op 246 boerderijen in Kootwijkerbroek tijdens de uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ).

Dat oordeelde de hoogste economische rechter, het College van Beroep voor het bedrijfsleven, in een zaak die was aangespannen door de boeren uit het Gelderse dorp.

'Beslissing niet onevenredig'

Volgens de rechtbank hebben de boeren niet kunnen aantonen dat in het laboratorium systematisch fouten zijn gemaakt of dat de monsters die werden onderzocht in het laboratorium zijn besmet met andere monsters. Daardoor heeft de Staat op goede gronden geconstateerd dat sprake was van besmetting met MKZ en mochten de boerderijen worden geruimd, eerst in een straal van 1 kilometer rondom de besmette boerderij, later in een straal van 2 kilometer.

"Hoe ingrijpend die beslissing ook was, het is niet onevenredig", zei de rechter. Hij constateerde wel dat de zaak veel te lang heeft geduurd en kende de boeren daarom een schadevergoeding toe.

Wat is mond- en klauwzeer?

MKZ is een zeer besmettelijke virusziekte, die voorkomt bij koeien, varkens, schapen, geiten en herten. Bij schapen en geiten verloopt de ziekte meestal vrij mild. Bij rundvee en varkens zijn de gevolgen veel ernstiger.

In het begin krijgt het dier 40 tot 42 graden koorts. De eetlust verdwijnt volledig. Als eerste duidelijk herkenningsteken vormt zich een blaar, meestal op de tong. Op de tweede en derde dag na de eerste symptomen kunnen blaren ontstaan over het hele lichaam. De blaren breken na enkele dagen door en herstellen langzaam. De beesten zijn dan immuun voor het virus.

MKZ is ongevaarlijk voor mensen. Mensen kunnen besmet raken met de ziekte door contact met besmet vee, door het drinken van besmette rauwe melk of door het eten van besmet, rauw vlees. Maar ze worden er niet ernstig ziek van.

300.000 dieren afgemaakt

De boeren reageerden teleurgesteld op de uitspraak, maar zeiden dat ze niet anders hadden verwacht. 

Tijdens de MKZ-crisis van 2001 moesten in Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk 300.000 dieren worden afgemaakt om verdere verspreiding te voorkomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore