'Echte boef'

Bijleveld: 'Kabinet heeft begrip voor liquidatie Soleimani'

07 januari 2020 09:15 Aangepast: 07 januari 2020 09:30
Minister Ank Bijleveld van Defensie

"Wij hebben begrip voor het feit dat het is gebeurd." Soleimani was een 'echte boef'. Dat zei minister Ank Bijleveld van Defensie over de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani door de VS.

Zij wees in het programma Op1 op de rol die Soleimani heeft gespeeld in Irak en de regio. "Als je kijkt naar wat Iran daar heeft gedaan, en Soleimani ook, dan is dat echt verschrikkelijk. Ze hebben aanvallen gepleegd op de ambassade, op de anti-IS-coalitie, dus in die zin is er begrip voor van onze kant." 

Volgens Bijleveld geldt dat ook voor de hele Europese Unie. "Maar tegelijkertijd moet je ook zeggen dat er daardoor een heel fragiele situatie is ontstaan en dat er sprake is van escalatie. Daar moeten we juist op letten, zodat het veilig is voor onze mensen."

Inzetten op de-escalatie

De dood van de Iraanse generaal maakt de situatie in Irak volgens Bijleveld alleen maar ingewikkelder. Alle betrokken partijen moeten inzetten op de-escalatie, vindt zij.

Nederland was niet van tevoren op de hoogte gebracht van de Amerikaanse actie. Bijleveld vindt dat dat wel had moeten gebeuren.

Enorme mensenmassa bij uitvaart Iraanse topgeneraal

n Iran wordt massaal afscheid genomen van generaal Qassem Soleimani. De tweede man van het Iraanse regime werd vrijdag gedood door een Amerikaanse raketaanval.

Nederlandse missie

Door de Amerikaanse actie zijn de spanningen in de regio opgelopen. Iran zegt wraak te zullen nemen. En het Iraakse parlement wil dat alle buitenlandse troepen uit Irak vertrekken.

Welke gevolgen de oproep heeft, is nog niet duidelijk. "De komende dagen en weken zal moeten blijken welk vervolg er door de Iraakse regering of het parlement aan de motie zal worden geven", schrijft het kabinet aan de Kamer.

In Irak zijn enkele tientallen Nederlandse militairen actief voor de internationale coalitie die vecht tegen terreurgroep IS. Hun missie is voorlopig stopgezet, maar zij blijven gewoon in Irak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Begrafenis Soleimani: er wordt gehuild, maar ook gejuicht in Iran

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore