Ga naar de inhoud
Onderzoek naar MH17

Bellingcat krijgt Machiavelliprijs voor 'vernieuwende wijze van onderzoek'

Eliot Higgins op een persconferentie van Bellingcat. Beeld © ANP

De onderzoekers van Bellingcat krijgen de Machiavelliprijs 2019. Die prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

Bellingcat krijgt de prijs vanwege 'zijn vernieuwende wijze van onderzoeksjournalistiek die keer op keer zorgt voor baanbrekende onthullingen', staat in het juryrapport.

Wie
Lees ook:
Wie zijn de mensen van Bellingcat? 'Het is geen abracadabra'

Het onderzoekscollectief kwam de afgelopen jaren met verschillende onthullingen over onder meer de aanslag op vlucht MH17 en de couppoging in Turkije. De jury van de Machiavelliprijs prijst Bellingcat voor de innovatieve manier van onderzoek.

Tijdperk van fake news

"Bellingcat heeft diepgravende onderzoeksjournalistiek een stevige kwaliteitsimpuls gegeven in een tijdperk waarin we steeds meer fake nieuws zien. De onthullingen van Bellingcat over MH17 hebben wereldwijd impact gehad en in Nederland in het bijzonder."

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins komt de prijs in ontvangst nemen op 12 februari. Eerdere prijswinnaars waren onder meer 'de bedreigde burgemeester', SheDecides, Hugo Borst & Carin Gaemers, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en RTL Nederland.

Wat is Bellingcat?

02:25
Wie zit er achter Bellingcat, en wat willen ze? Editie NL zocht dat eerder uit.