Ga naar de inhoud
Tenlastelegging

OM: opgepakte Giërmo B. verdacht van medeplegen moord advocaat Wiersum

Derk Wiersum

De 36-jarige Giërmo B. uit Almere wordt verdacht van het medeplegen van de moord op advocaat Derk Wiersum. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

CORRECTIE: B. wordt verdacht van 'moord in vereniging'. Dat wil zeggen dat hij samen met meerdere mensen van deze moord wordt verdacht. Eerder werd door het ANP gemeld dat het OM B. ziet als schutter, maar later werd dat bericht ingetrokken.
Het OM heeft vandaag in een tenlastelegging B. tot 'medepleger' benoemd.

Medeplegers

Begin oktober werd Giërmo B. opgepakt. Een neef van de vorige maand in Dubai gearresteerde Ridouan Taghi, Anouar T., zit ook vast voor de schokkende moord. T. werd in november opgepakt. Naar Taghi wordt gewezen als opdrachtgever. Twee anderen verdachten van de liquidatie op Wiersum zitten niet meer vast, maar worden nog steeds verdacht.

Advocaat Derk Wiersum werd op 18 september bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert op straat doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het grote liquidatieproces Marengo. In die zaak is Ridouan Taghi hoofdverdachte, hij zou achter een reeks liquidaties en pogingen daartoe zitten. Ook wordt hij gelinkt aan de moord op Wiersum.

Zitting

De zitting woensdag 15 januari vindt plaats in de extra beveiligde locatie Bunker in Amsterdam. Het gaat om een voorbereidende zitting, daarin wordt onder meer gekeken naar de voorlopige hechtenis van B. Wanneer de zaak inhoudelijk dient is nog onduidelijk.

Advocaat
Lees ook:
Advocaat Wiersum herdacht: 'Een van ons is vermoord'