Nederland

Werkloosheid daalt niet, maar stijgt ook niet

07 januari 2020 00:09 Aangepast: 07 januari 2020 06:36
Beeld © ANP

Het aantal mensen dat een baan zoekt, daalt of stijgt al vanaf augustus niet meer. Dat geldt zowel voor Nederland als voor Europa, aldus cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS). Het werkloosheidspercentage in Nederland ligt op 3,5 procent. We horen daarmee tot de zes EU-landen met de laagste werkloosheid.

In het voorjaar van 2019 werd in Nederland de laagste werkloosheid gemeten sinds de start van de crisis in 2008. In maart tot en met mei was 3,3 procent van de beroepsbevolking werkloos.

Vanaf juni is dit percentage licht gestegen naar 3,5 in augustus. Het aantal werklozen nam toen met 14.000 toe ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019. 319.000 mensen zaten huis zonder baan en hadden recht op een ww-uitkering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkloosheid voor het eerst sinds 5,5 jaar gestegen

Vanaf augustus bleef de werkloosheid in Nederland gelijk. Deze afvlakking is ook te zien bij de 28 landen die bij de Europese Unie horen. De gemiddelde werkloosheid in de EU bedraagt vanaf mei 2019 6,3 procent, aldus het CBS.

Griekenland (bijna 17 procent) en Spanje (ruim 14 procent) trekken de Europese cijfers flink omhoog. Ook in Italië zit bijna 10 procent thuis.

In Tsjechië werkt bijna iedereen

Landen die het net als Nederland heel goed doen zijn Duitsland, Hongarije, Polen, Tsjechië en Malta. Tsjechië is zelfs de beste leerling van de klas met een werkloosheidspercentage van slechts 2,2 procent.

Het nadeel van het lage werkloosheidspercentage is wel dat sommige sectoren niet aan personeel kunnen komen. Er is nog altijd een tekort aan ict'ers, ingenieurs en consultants. Zij krijgen volgens onderzoek van de Intelligence Group gemiddeld een telefoontje van headhunters per maand. Tegelijkertijd zijn er sectoren waarin mensen niet aan werk kunnen komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore