Nood is hoog

Rode Kruis opent giro 5125 voor slachtoffers bosbranden Australië

06 januari 2020 13:45 Aangepast: 06 januari 2020 13:58
Een bosbrand trok een verwoestend spoor door het plaatsje Wingello in New South Wales Beeld © EPA

Het Nederlandse Rode Kruis heeft gironummer 5125 geopend voor de slachtoffers van de Australische bosbranden. "Hulp is hard nodig."

Er zijn nog steeds honderden natuurbranden, en veel mensen worden gedwongen huis en haard te verlaten.

'We helpen overal'

In Nederland kwamen veel vragen binnen van mensen die wat willen doen, zegt Rode Kruis-woordvoerder Iris van Deinse tegen RTL Nieuws. "En ook al is het een rijk land, we helpen omdat het Rode Kruis overal helpt. Ook als er in Nederland een ramp zou zijn, zouden we steun van andere landen op prijs stellen. En we weten dat het nog veel langer gaat duren."

Hartverscheurende beelden van verbrande dieren door bosbranden Australië

Al maanden woeden er hevige bosbranden in Australië. Door extreem hoge temperaturen en harde wind greep het vuur dit weekend nog sneller om zich heen. Veel dieren konden niet op tijd vluchten en zijn verbrand.

Evacuatiecentra

Het Rode Kruis in Australië is sinds juli bezig om getroffenen van de branden te helpen. Hulpverleners zijn aanwezig in meer dan 69 evacuatiecentra om mensen op te vangen die gevlucht zijn voor het vuur.

Zij geven de getroffenen onder andere psychosociale hulp, delen water, voedsel en toiletspullen uit en zorgen ook voor voedsel en water voor huisdieren.

Doneren kan behalve via Giro 5125 ook via IBAN NL02 INGB 0000 0051 25 of een button op de Rode Kruis-site.

'Je bent een idioot': slachtoffers bosbrand razend op Australische premier

''Je bent niet welkom, eikel!'' en ''Sodemieter op!'' De Australische premier heeft flink wat scheldpartijen te verduren gekregen na een bezoek in een regio waar bosbranden zijn geweest.

Miljarden voor wederopbouw

De Australische regering maakte eerder vandaag bekend 2 miljard Australische dollar (1,2 miljard euro) vrij te maken voor de wederopbouw na de verwoestende bosbranden. Het geld gebruikt de regering om mensen die zwaar getroffen zijn de komende twee jaar weer op weg te helpen.

Mensen uit de getroffen regio's worden nu al door de overheid ondersteund. Zo hoeven ze de komende twee maanden geen openstaande schulden af te betalen.

Er kwamen al 24 mensen om door de branden. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd. Inmiddels is al meer dan 5 miljoen hectare land verwoest door de bosbranden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Instagram blokkeert naaktmodel dat geld voor Australië inzamelt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore