Het is oppassen tegenwoordig in de Nederlandse natuurgebieden. Voor je het weet sta je als wandelaar oog in oog met een of ander briesend rund. Gisteren raakte een man in Brabant zwaargewond toen hij op de hoorns werd genomen. Wat is hier gebeurd? En waar moet je als wandelaar op letten?
De schrik zat er gisteren goed in bij natuurcentrum De Maashorst. In het natuurgebied was een man aangevallen door een wilde stier. De man van 63 werd volgens de politie gespietst en enkele meters in de lucht gegooid. Hulpdiensten rukten groot uit.
Gebroken ribben
Een woordvoerder van het natuurcentrum laat nu weten dat de man inmiddels weer thuis is. Hij heeft gebroken ribben en een flinke kneuzing, maar geen inwendig letsel. "De familie van de man is erg geschrokken en hopen in rust bij te kunnen komen van het voorval", laat de woordvoerder weten.
De aanval heeft voor veel discussie gezorgd op sociale media. Veel mensen kennen dit gebied, De Maashorst, als een prachtig stukje natuur voor wandelaars, ruiters en fietsers. Er liepen tot voor kort alleen wat Schotse Hooglanders, maar sinds een paar jaar ook een aantal andere grote grazers zoals wisenten, taurossen en exmoorpony's. Daar zijn veel mensen minder blij mee.
"Wie zat er eigenlijk te wachten op deze beesten? Volgens mij niemand. Voorheen kon je overal wandelen, nu zeker niet meer", zegt iemand op Facebook.
Schotse hooglander grijpt wandelaar
Wisenten en taurossen
Het is oppassen geblazen in De Maashorst. Tenminste, als je in het gebied komt waar de grote grazers rondlopen. Jaren geleden zijn elf wisenten uitgezet. De wisent, ook wel de Europese bizon genoemd, is een van de grootste zoogdieren die in Europa voorkomt. Het uitzetten van de wisenten, in 2016, leidde direct tot problemen: in oktober van dat jaar werd een stier afgeschoten omdat die agressief gedrag naar mensen vertoonde. De wisent is ook te zien op de Veluwe en in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland.
In het natuurgebied De Maashorst lopen sinds enkele jaren ook taurossen, op dit moment zo'n 80. Een tauros is een oerosachtige rund. De oeros is uitgestorven, maar wetenschappers zijn al decennia bezig om dit dier terug te fokken. Het heckrund, van de Duitse broers Lutz en Heinz Heck, is ook het resultaat van zo'n poging. Heckrunderen vind je onder andere op de Oostvaardersplassen.
De tauros in de Maashorst is het resultaat van een ander fokprogramma: die van het TaurOs Project.
'Tauros is een imposant wild dier'
"Het rund was niet altijd de melk- of vleeskoe zoals we die nu kennen. Nog niet zo lang geleden was het een imposant wild dier dat in enorme kuddes door Europa trok en de Europese natuur in stand hield. Wij willen het rund weer zijn rol als wilde soort teruggeven. Als icoon voor de Europese natuur. Daarvoor zijn we in 2008 begonnen met het Taurosprogramma."
Bron: stichting Taurus
Enkele meters de lucht in gegooid
Het is zo'n tauros geweest die gisteren een 63-jarige man op de horens nam. Volgens de politie is de man gespietst en enkele meters in de lucht gegooid. Stichting Maashorst laat weten het incident 'ten zeerste te betreuren' en te hopen dat deze man snel en volledig herstelt.
Vanmiddag zijn alle dieren op een tijdelijke vangwei gezet en afgesloten van het publiek om eventuele risico's te vermijden, en het gedrag van de dieren te observeren.
In Nederland worden in zo'n 400 gebieden grote grazers ingezet om de natuur te beheren. De dieren dragen bij aan gevarieerde en soortenrijke natuur.
Klinkt allemaal mooi, maar jagers in het gebied vinden het absurd dat de grazers vrij rondlopen in het gebied dat ook wordt bezocht door wandelaars en kinderen. "Voor ons is het geen verrassing dat iemand is aangevallen", zegt Jos Peters van de Wildbeheereenheid Groot Maashorst. "We hebben hier op zitten wachten. Het is wel vaker gebeurd, we hebben voor de komst al gewaarschuwd: dit zijn geen dieren voor dit gebied. Die moeten in Polen, in de toendra's, niet in een recreatiegebied."

'Gaat vaak goed'
Vorig jaar maart raakten in hetzelfde natuurgebied overigens ook al twee wandelaars gewond na een aanval van een tauros.
Toch komt het niet zo heel vaak voor dat mensen gewond raken bij zo'n aanval. Volgens ARK Natuurontwikkeling waren tussen 2006 en 2016 15 incidenten. In 11 van de 15 gevallen was er sprake van een te kleine afstand tussen grote grazer en bezoeker.
"Het gaat eigenlijk heel vaak goed", zegt ook een woordvoerder van Staatsbosbeheer. "We hebben wel eens incident gehad, maar het zijn er heel erg weinig."
Verboden te aaien
In de gebieden met grote grazers die toegankelijk zijn voor bezoekers gelden wel regels. Bezoekers moeten bijvoorbeeld op minimaal 50 meter afstand blijven en niet tussen een kudde door lopen. Ook is het verboden om de dieren eten te geven of te aaien. Wanneer de grazers een kalfje hebben, moeten bezoekers extra waakzaam zijn. Wanneer je dichtbij een grazer komt, kan het dier zich bedreigd voelen, en dat kan gevaarlijk zijn, meldt stichting Taurus.
Maar wat moet je doen, als je ineens dichtbij een grote grazer staat? "Loop dan rustig terug", meldt het natuurcentrum de Maashorst in een video. "Ga niet rennen en loop met een grote boog om de dieren heen."
De bezoekers van het natuurgebied de Maashorst hoeven overigens niet meer bang te zijn dat ze dezelfde tauros achter zich aan krijgen: een woordvoerder van stichting Taurus laat weten dat het bewuste dier is verdoofd en is afgevoerd. Het rund zal niet meer niet terugkeren in een Nederlands natuurgebied, benadrukt de woordvoerder.