Eerste schooldag

Met kinderen napraten over liftbrand: 'Wees eerlijk, ook als je iets niet weet'

06 januari 2020 11:38 Aangepast: 06 januari 2020 12:56
Ouders brengen hun kinderen naar school voor de eerste schooldag na de fatale flatbrand Beeld © ANP

Na de fatale liftbrand komt de rouw op De Parkschool in Arnhem. De school staat vandaag uitgebreid stil bij de dood van de 4-jarige leerling Jelle. Volgens de aanwezige hulpverleners moeten ouders van medeleerlingen hun kinderen nu goed in de gaten houden, maar ook op hun veerkracht vertrouwen.

Het is vandaag een intens verdrietig begin van het jaar op basisschool De Parkschool. Met bloemen en knuffels herdenken de leerlingen hun schoolgenootje Jelle. Ook maken ze tekeningen en knutselwerken voor Jelle en zijn zus Romy, die naar dezelfde school gaat. In de speelzaal konden ouders vanmorgen samenkomen om te praten over alles wat er gebeurd is, vertelt Francis van Haandel van De Parkschool aan RTL Nieuws.

In de nacht van 31 december op 1 januari overleed Jelle bij een flatbrand. Een bankstel in de hal van de flat vatte vlam, nadat daar vuurwerk op was gelegd. De jongen stond op het moment van de brand met zijn ouders en zus in de lift. Ook zijn vader kwam om het leven. Moeder en zus raakten zwaargewond.

Een van de herdenkplekken op De Parkschool Een van de herdenkplekken op De Parkschool

"De kinderen reageren heel wisselend", zegt Van Haandel over de leerlingen op haar school. "De een heeft al met overlijden te maken gehad, en begrijpt het misschien iets beter, voor een ander kind is het onbegrijpelijk." Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer ze ervan begrijpen, merken ze op de school.

In elke klas is er extra begeleiding en zijn ze de ochtend begonnen met een kringgesprek. "Soms aan de hand van een boek, soms gewoon door te praten", zegt Van Haandel. Ook houden docenten elkaar in de gaten, want voor hen is het een erg zware dag. "Het is een hecht team, ze ondersteunen elkaar. Ze zijn samen de dag begonnen, en gaan die samen afsluiten."

Eerlijk zijn 

Er is ook een jeugdarts van GGD aanwezig om de leerlingen te begeleiden. Zij probeert er vandaag gewoon te zijn voor de kinderen en per leerling te kijken waar ze behoefte aan hebben. "Het is belangrijk om te vertellen wat er is gebeurd", zegt jeugdarts Nicole Grijer tegen RTL Nieuws. "En dan heel eerlijk te zijn. En ook eerlijk te zijn als je het niet weet."

"Door deze gelegenheid voor herdenking in te bouwen en stil te staan bij deze heftige gebeurtenis, weten de kinderen dat ze ook later bij ons, hun leerkrachten en ouders terechtkunnen", zegt Grijer.

Bewoners Arnhem reageren geschokt op fatale flatbrand

'Vreselijk, dit is gewoon niet goed', reageerde een bewoner op de brand waarbij een vader en zoon zijn omgekomen.

Waar de GGD vooral met de leerlingen bezig was, Slachtofferhulp Nederland hield zich vandaag bezig met de ouders. Jytte Reichert vertelt dat ze adviseert om zo veel mogelijk het dagelijks ritme van de kinderen vast te houden. "Ouders willen soms kinderen in bescherming nemen door ze thuis te houden."

Volgens haar moeten kinderen hun dagelijks leven oppakken, maar wel weten dat ze er altijd over kunnen praten als ze dat willen. "Stel vragen, maar dring het niet op. Over het algemeen geeft een kind het goed aan wanneer het wil praten", zegt ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doneeracties voor nabestaanden Arnhemse flatbrand: 'Zodat ze hun leven op de rit krijgen'

En als een kind er niet gemakkelijk over praat, kun je je kind zich ook op een andere manier laten uiten. Bijvoorbeeld door te tekenen of een spelletje te spelen. "Ouders moeten ook niet schrikken als kinderen een brand gaan naspelen of ineens heel erg geïnteresseerd zijn in de brandweer. Dat is een normaal proces."

Toch zal voor ouders het rouwproces van hun kind soms moeilijk te volgen zijn, omdat dat bij kinderen heel grillig kan verlopen. "Een kind kan een uur vrolijk aan het spelen zijn en dan ineens in huilen uitbarsten. Schrik daar niet van." Volgens haar moet je vertrouwen op de veerkracht van het kind. "Kinderen kunnen veel aan. In een vertrouwde en liefdevolle omgeving zijn kinderen vaak in staat om harde klappen op te vangen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore