Ga naar de inhoud
Retour zender

Teruggestuurde bombrief gevonden bij postsorteercentrum Rotterdam

Het postsorteercentrum in Rotterdam waar de brief werd gevonden. Beeld © Dick Gordijn

Bij een postsorteercentrum aan de Terbrechtseweg in Rotterdam is vanmiddag een bombrief gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief onschadelijk gemaakt. Het gaat om een brief die was teruggestuurd naar de afzender voordat ze wisten dat het om een bombrief ging. Vandaag werd de brief teruggevonden.

Het postsorteercentrum van PostNL hoefde niet te worden ontruimd.

Zesde brief

Het is de zesde bombrief in korte tijd. Net als bij de voorgaande brieven staat ook op deze verdikte brief het Centraal Invorderings Bureau (CIB) vermeld als afzender. De brief gaat voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Bombrieven
Lees ook:
Bombrieven zijn levensgevaarlijk: dit is hoe bedrijven zich er tegen wapenen

De afgelopen dagen ontvingen bedrijven in totaal 6 bombrieven:

  • 2 bij hotels in Amsterdam,
  • 1 in en tankstation in Amsterdam,
  • 1 in een makelaarskantoor in Utrecht,
  • 1 bij een autobedrijf in Rotterdam,
  • 1 in een tankstation in Rotterdam, maar deze werd retour gestuurd voordat ze wisten dat het een bombrief was. Deze is vandaag gevonden bij een postsorteerbedrijf in Rotterdam. 

Wel brieven, geen explosieven:

  • 2 bij een incassobureau in Rotterdam, het CIB, maar die bevatten geen explosieven maar daar zit wel brandschade op.

De explosieven gingen niet af, maar hadden volgens de politie zwaar lichamelijk letsel kunnen veroorzaken. De politie houdt er rekening mee dat alle brieven van dezelfde afzender zijn en onderzoekt alle scenario's, waaronder ook afpersing.

Politie
Lees ook:
Politie deelt foto van bombrief: zo zien ze eruit

Om meer duidelijkheid te geven heeft de politie eerder deze week twee afbeeldingen verspreid. Eén van de bombrief en een exemplaar zoals deze door het CIB wordt verzonden met opdruk van de afzender en niet met een sticker.

PostNL maakte eerder al bekend voorzorgsmaatregelen te hebben getroffen om het personeel te beschermen. "Maar we kunnen hun veiligheid niet garanderen", zei Tahira Limon, woordvoerder van PostNL. 

Welke maatregelen er precies zijn genomen, kon ze niet zeggen. "Onze veiligheidsafdeling werkt nauw samen met de politie."

Explosieven Opruimingsdienst onderzoekt autobedrijf Rotterdam

00:48
Bij het autobedrijf werd op 2 januari een bombrief gevonden.