Reparatie eerder klaar

Vandaag weer treinen tussen Den Haag en Gouda na ontsporing

05 januari 2020 00:02
Beeld © ANP

Niet maandagochtend, maar vanochtend om 10.30 uur gaan er weer treinen rijden tussen Den Haag en Gouda. Sinds donderdag lag het treinverkeer daar plat nadat een dubbeldekker was ontspoord.

De verwachting was dat de treinen maandagochtend pas weer konden rijden. De werkzaamheden van ProRail zijn volgens de NS sneller gegaan dan vooraf gedacht. Door de ontsporing raakte het spoor over tientallen meters beschadigd, net als drie wissels.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontsporing: geen treinen Den Haag - Utrecht tot maandagochtend

Een defect aan twee wielen is waarschijnlijk de oorzaak van de ontsporing van de trein. Dat maakte de NS gisteren bekend op basis van een eerste onderzoek.

Passagiers raakten niet gewond nadat de trein uit de rails liep. Een conducteur raakte wel licht gewond. "Hij is samen met twee andere aanwezige conducteurs en de machinist ter plaatse opgevangen. Zij waren geschrokken, maar maken het gelukkig ook goed", zegt de NS.

 

Zeldzame beschadiging

Zo'n 170 mensen moesten worden overgebracht naar een andere trein. De trein reed ongeveer 30 kilometer per uur toen hij ontspoorde. Wat er precies is gebeurd met de wielen van de trein wordt nog onderzocht. "Zo'n ernstige beschadiging van de wielen is zeldzaam en het is essentieel te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Het ging om een dubbeldekstrein die NS gebruikt voor intercitydiensten. Uit voorzorg worden alle 49 van deze zogeheten DDZ-treinstellen extra gecontroleerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore