Ga naar de inhoud
Vuurwerk

Opnieuw stijging slachtoffers door vuurwerk, helft was omstander

Vuurwerkslachtoffers worden binnengebracht op de spoedeisende hulp in Den Haag. Archieffoto Beeld © ANP

Het aantal slachtoffers van een vuurwerkongeval is voor het tweede jaar op rij gestegen. Er vielen bijna 1300 gewonden, van wie 385 op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis belandden. Vorig jaar vielen er bijna 1200 gewonden.

Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL. Het is een stijging van 7 procent ten opzichte van vorig jaar.

Toename

De afgelopen twee jaar nam het aantal slachtoffers elke jaarwisseling een beetje toe. Het gaat om mensen die naar een huisartsenpost of naar de spoedeisende hulp (SEH) gaan.

Vuurwerkslachtoffers
Jaartal Totaal  Huisartsenpost SEH
2019/2020 1285 900 385
2018/2019 1197 800 397
2017/2018 1134 700 434

Dat er steeds minder mensen naar de spoedeisende hulp zijn gegaan, komt deels doordat zij vaker op de huisartsenpost zijn beland. Daar kunnen lichte verwondingen ook worden behandeld, zegt VeiligheidNL. 

Illegaal vuurwerk ontplofte in gezicht van Joost

02:53
Joost Arentsen (19) doet het al jaren, (illegaal) vuurwerk afsteken met zijn vrienden. Dat is hem nu duur komen te staan: het ontplofte in zijn gezicht.

Maatregelen

De stijging van het aantal gewonden is opvallend volgens Birgitte Blatter van VeiligheidNL. "Ondanks alle maatregelen, is een daling van het aantal vuurwerkslachtoffers helaas dus niet te zien."

Zo hadden meer gemeentes vuurwerkvrije zones ingesteld en moesten verkopers dit jaar voor het eerst verplicht veiligheidsbrillen en aansteeklonten meegeven aan klanten. Sinds vorig jaar moeten vuurpijlen verplicht in een lanceerstandaard worden afgestoken. 

Nederland
Lees ook:
Nederland lijkt om: meerderheid voor vuurwerkverbod

De helft van de slachtoffers met vuurwerkletsel had het vuurwerk niet zelf afgestoken. Veruit de meeste letsels, 81 procent, ontstonden door legaal vuurwerk, met name door siervuurwerk. Er vielen meer mannelijke slachtoffers (79 procent) dan vrouwelijke. 

Brandwonden

Vuurwerkslachtoffers moesten voornamelijk behandeld worden aan brandwonden (39 procent) en oogletsels (27 procent). Bij 3 procent van de slachtoffers op de spoedeisende hulp moesten een of meerdere delen van vingers of ledematen worden geamputeerd.

De schade door vuurwerk wordt voor particulieren dit jaar geschat op 15 miljoen euro voor verzekerde woningen en auto's. Brandschade bij bedrijfspanden is in dat bedrag nog niet opgenomen.

Schade
Lees ook:
Schade jaarwisseling geschat op 15 miljoen euro

Vuurwerkverbod

Gisteren bleek uit een onderzoek van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws, dat er nu een meerderheid van de Nederlanders voor een vuurwerkverbod is. 61 procent wil dat particulieren geen vuurwerk meer mogen afsteken. Het lijkt erop dat afgelopen jaarwisseling een keerpunt is geweest. 20 procent van de ondervraagden is sinds afgelopen jaarwisseling van mening veranderd en is nu voor zo'n verbod.