Val van tien meter

Circusexpert over ongeluk met acrobatenduo: 'Act in Carré was gevaarlijk'

04 januari 2020 15:26 Aangepast: 04 januari 2020 15:31
Der toeschouwers moesten naar buiten Beeld © ANP

De act waarbij gisteravond een acrobatenduo tien meter naar beneden viel tijdens een show in Carré, is een gevaarlijke act. Dat zegt Nikolay Pyasta, docent en veiligheidsexpert van de circusopleiding Codarts in Rotterdam.

"Ik was er zelf niet bij gisteren, maar ik heb de show op 19 december gezien en als professional vond ik het een gevaarlijke act", zegt Nikolay Pyasta.

Hoog niveau

De docent en veiligheidsexpert van de circusopleiding Codarts in Rotterdam vervolgt: "Dit niveau vind je niet bij Nederlandse acrobaten, hier wordt er bij shows meer op het artistieke aspect gelet. Het is meer iets voor Chinese of Russische circusartiesten, zij richten zich meer op het gevaarlijke aspect van een act, zoals dat gebruikelijk is in het traditionele circus."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ooggetuige ongeluk kerstcircus Carré: 'Dachten even dat het erbij hoorde '

Volgens Pyasta hoort dat wel een beetje bij het vak, dat je als circusartiest het gevaar opzoekt.

"Je wilt de beste van de wereld zijn, daar wil je wel een risico voor lopen. Tijdens de trainingen wordt er gewerkt met matten of een net, maar tijdens een voorstelling worden die vaak achterwege gelaten omdat dan de hele piste afgedekt moet worden. De meeste artiesten hebben hun hand vaak nog in een lus, als een extra veiligheidsmaatregel, maar dat had dit duo niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Acrobate die tien meter viel in Carré geopereerd aan nek

Zit al jaren in het vak

Het Russisch duo zit al jaren in het vak. Volgens Pyasta voer je je acts dan routinematig uit. Dat kan juist goed zijn, 'maar het kan ook zijn dat je dan je aandacht juist verliest. Maar je bent van zoveel aspecten afhankelijk: van de techniek, van degene onder je hangt. Het is moeilijk te zeggen wat in dit geval de oorzaak van de val is geweest.'

Van een speciaal protocol dat in werking treedt bij een dergelijk ongeval is, voor zover Pyasta het weet, geen sprake. "Elk theater moet natuurlijk een bhv’er in huis hebben, maar het is verder aan het circus zelf hoe met de veiligheid en eventuele ongelukken om te gaan."

Circusbestaan

Of het onverantwoord is dat de artiesten van het Wereldkerstcircus drie keer per dag een optreden geven? Pyasta vindt van niet. "Dat is heel gebruikelijk, zeker in de kerstperiode. Je verdeelt je energie, je geeft jezelf niet gelijk vol bij de eerste act. Cirque du Soleil geeft ook tien optredens per week, dat is hoort bij het circusbestaan. In de winter werk je hard en in maart kan iedereen weer even naar huis."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore