Vooral in 2020

Meer dan kwart miljoen ondertekenen petitie vuurwerkverbod

04 januari 2020 10:44 Aangepast: 04 januari 2020 11:23
Archieffoto Beeld © ANP

Meer dan een kwart miljoen mensen en organisaties steunen een onlinepetitie voor een verbod op consumentenvuurwerk. Vooral de afgelopen dagen liep het storm: sinds de jaarwisseling is de petitie volgens de initiatiefnemers meer dan 50.000 keer ondertekend.

Naast individuele traumachirurgen heeft nu ook de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie zich aangesloten bij de roep om een verbod op consumentenvuurwerk. De petitie is ondertekend door onder andere het BovenIJ-ziekenhuis, de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (28 regionale ziekenhuizen) en de Stichting AAP.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland lijkt om: meerderheid voor vuurwerkverbod

Omslag in het denken

Woordvoerster Maaike van Zuilen van de initiatiefnemers zegt dat ook per e-mail veel steunbetuigingen zijn ontvangen van mensen die het vuurwerk beu zijn. "We zien echt een omslag in het denken over vuurwerk, ook door de brand in Arnhem die twee mensen het leven kostte. Ook hulpverleners doen nu hun mond open."

Zij pleit voor een volledig verbod op vuurwerk, hoewel de vuurwerkbranche volgens haar beweert dat het merendeel van de letsels wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Dat is volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap onjuist. Op basis van de gegevens van de laatste jaarwisseling is 67,8 procent van alle brandwonden en oogletsels veroorzaakt door legaal vuurwerk.

De ondertekenaars doen een dringende oproep aan de politiek om consumentenvuurwerk nog dit jaar volledig te verbieden. 

Meerderheid voor vuurwerkverbod

Uit onderzoek van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws blijkt dat inmiddels een meerderheid voor een vuurwerkverbod is. Van de ruim 1000 ondervraagden gaf meer dan 61 procent aan voor een verbod te zijn, 21 procent is tegen. 

De afgelopen jaarwisseling is daarbij een omslagpunt. 20 procent van de ondervraagden is sindsdien van mening veranderd en nu voor een verbod. De fatale brand in Arnhem en het vele geweld tegen hulpverleners worden het vaakst als reden genoemd.

Vuurwerkverbod? Deze mensen vinden daar wel wat van

Het lijkt erop dat we op een keerpunt staan in de discussie over een vuurwerkverbod na deze jaarwisseling. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws. ''Het is niet leuk meer. "

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore