Val van 10 meter

Ooggetuige ongeluk kerstcircus Carré: 'Dachten even dat het erbij hoorde '

03 januari 2020 21:51 Aangepast: 04 januari 2020 11:07
Der toeschouwers moesten naar buiten Beeld © ANP

Direct na de val van de twee circusartiesten in Carré was het lang stil in de zaal. "Iedereen dacht: misschien was dit wel onderdeel van de show", vertelt een van de toeschouwers.

"Maar het werd snel duidelijk dat het niet in de planning stond. Ze waren beide buiten bewustzijn, maar ademden wel." 

Met drie jonge kinderen

Zelf zat hij er met zijn drie jonge kinderen. Die hadden snel genoeg door dat het foute boel was. "Ik was vervolgens vooral bezig met hun afleiden." Ondertussen snelden hulpverleners toe en werden er schermen geplaatst om de twee uit het zicht te halen. De spreekstalmeester verzocht iedereen de zaal te verlaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Acrobaten vallen tien meter tijdens act in kerstcircus in Amsterdam

Het was misgegaan toen de twee artiesten, een Russisch echtpaar, in de nok zweefden aan een koord en de mannelijke acrobaat overpakte: waar hij zich eerst met zijn handen vasthield, pakte hij over met zijn mond. Zij had ondertussen alleen hem vast, toen hij zijn grip verloor en naar beneden stortte.

Afgerold

"Zij viel als eerste. Hij viel bovenop haar. Ze vielen aan de rand van het circuspodium. Mensen langs de ring hebben hem van haar afgerold. Toen was hij wel bij kennis."

Deze promotiefilm maakte het Kerstcircus eerder van de act:

De man noemt het ongeluk een shock. "Natuurlijk, je ziet in zo'n show zat momenten waarop het fout kan gaan, maar als het dan toch echt gebeurt... De spanning die het optreden zonder vangnet oplevert, hoort natuurlijk bij de show. Maar dat het dan echt fout gaat, dat gun je niemand. En dat is een understatement."

Uit de coulissen

Ook Willem-Jan Cramer verliet de zaal met een knoop in zijn maag. "Eerst was niet zo duidelijk hoe ernstig het was. Maar dan zie je de rest van de artiesten uit de coulissen komen, want dat is een grote familie. En dan ga je met een heel naar gevoel weg."

Ook hij zat in het publiek met zijn kinderen. "De jongste is vijftien. Die beseffen wel wat er gebeurt. Veel kleine kinderen waren in paniek en aan het huilen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore