Ga naar de inhoud
Verklaringen

Advocaat Taghi maakt bezwaar tegen anonimiteit advocaten kroongetuige

Advocaat Inez Weski las vandaag voor uit berichtjes van de kroongetuige (archieffoto). Beeld © ANP

De advocaat van Ridouan Taghi, Inez Weski, maakt bezwaar tegen het anoniem houden van de nieuwe advocaten van de kroongetuige. Dat bevestigt zij aan RTL Nieuws.

Komende week wordt kroongetuige Nabil B. verhoord over de verklaringen die hij heeft afgelegd tegen Taghi en zijn medeverdachten. Volgens B. waren die betrokken bij een groot aantal liquidaties.

Anoniem vanwege veiligheid

De verhoren zijn achter gesloten deuren bij de rechter-commissaris. Die heeft ermee ingestemd dat de twee nieuwe advocaten van B. om veiligheidsredenen anoniem blijven.

Advocaten
Lees ook:
Advocaten Nabil B. in zaak Taghi blijven anoniem

'Gaat niet om nieuwsgierigheid'

Maar Weski is het daar niet mee eens. Zij wil kunnen controleren of de kroongetuige uit eigen wetenschap verklaart, of mogelijk ruggespraak heeft gehouden met zijn advocaten of anderen. "Dus zodat helder is welke communicatie met de getuige plaats vindt, de betrouwbaarheid van de getuige beter kan worden beoordeeld en eventueel daaromtrent met de rechter- commissaris kan worden gesproken over wel of niet toelaatbare instructies."

Bovendien mag het anoniem houden van advocaten wettelijk niet, stelt Weski. "Dus het gaat niet om een soort nieuwsgierigheid maar een mening vanuit het geldende wetssysteem rond de ondervraging van een getuige."

Dit zei Peter de Vries vandaag in RTL Boulevard over de zaak:

03:29
Hier
Lees ook:
Hier zit Taghi nu: extreem regime en nauwelijks contact met anderen