Vingers geamputeerd

Plastisch chirurgen: 'Tien handen verwoest met oud en nieuw'

03 januari 2020 15:45 Aangepast: 03 januari 2020 18:21
Archieffoto. Beeld © ANP

Plastisch chirurgen hebben tijdens de jaarwisseling zeker vijftig mensen behandeld vanwege ernstig letsel door vuurwerk. Tien patiënten kwamen binnen met 'verwoeste handen', bij hen moesten drie of meer vingers worden geamputeerd. "Het letsel is vergelijkbaar met ernstige oorlogswonden."

Van alle mensen die werden behandeld, raakte zestig procent gewond door illegaal vuurwerk, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland lijkt om: meerderheid voor vuurwerkverbod

Vooral de illegale Cobra 6 zag plastisch chirurg Annekatrien van de Kar vaak voorbijkomen als oorzaak van het letsel.

'Eerst in paniek' 

"Eerst zijn de mensen erg in paniek als ze bij ons binnenkomen. Daarna beginnen ze zich af te vragen hoe ze dit ooit hebben kunnen doen." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'En toen boem': Rens (23) raakte zijn vinger kwijt door illegaal vuurwerk

Van de Kar: "In bijna alle gevallen hebben de patiënten het vuurwerk in hun hand aangestoken. Gevolg: een handicap voor de rest van je leven." De helft van de slachtoffers die de plastisch chirurgen hebben behandeld, is jonger dan 18 jaar. Het jongste slachtoffer was slechts drie jaar.

Kinderen gewond

Van de Kar: "We hebben meerdere kinderen behandeld. Bij de kleinere kinderen ging het vooral om brandwonden, vaak veroorzaakt door rotjes die bijvoorbeeld in een jas terechtkwamen."

Van de Kar zag de afgelopen jaren een daling in het aantal zware verwondingen rondom de jaarwisseling, maar dit jaar is de stijging weer ingezet. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie pleit daarom voor ingrijpende maatregelen van de overheid.

'Consumentenvuurwerk moet verboden worden'

"De gevolgen van vuurwerkletsel worden nog steeds onderschat, terwijl vuurwerkslachtoffers vaak moeten leven met blijvende arbeidsongeschiktheid en chronische pijn." De organisatie wil dat het consumentenvuurwerk wordt verboden door de overheid.

Vuurwerk Videoland

Documentaire

Op Videoland is nu Vuurwerk onder vuur te zien. Veel mensen pleiten voor een vuurwerkverbod, maar hardcore fans willen hun hobby niet opgeven. Tijd voor een experiment: met een EEG-scan bekijken we wat vuurwerk met je brein doet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie en hulpverleners vaak belaagd vannacht: 'Dit is onacceptabel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore