Ga naar de inhoud
Omslag na jaarwisseling

Nederland lijkt om: meerderheid voor vuurwerkverbod

Een groot deel van de Nederlanders is voorstander van een vuurwerkverbod. Dat blijkt uit een representatieve peiling van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws. Ruim 61 procent van de meer dan 1000 ondervraagden is voor zo’n verbod. 21 procent is tegen.

Het lijkt erop dat afgelopen jaarwisseling een keerpunt is geweest in de discussie over een vuurwerkverbod. 

20 procent van de ondervraagden is sinds de afgelopen jaarwisseling van mening veranderd en is nu voor zo’n verbod. De fatale brand in Arnhem en de grote hoeveelheid incidenten tegen hulpverleners worden vaak als reden genoemd. 

Belangrijkste conclusies uit de enquête:

  • 61% is voor een vuurwerkverbod voor particulieren. 21% is tegen en 18% is neutraal.
  • 20% van de ondervraagden is na de afgelopen jaarwisseling van mening veranderd en nu voor een verbod
  • 46% verwacht dat er de komende jaren een verbod komt
  • 81% heeft begrip voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk
  • 48% wil het liefst één grote centrale vuurwerkshow in hun eigen gemeente
  • 18% wil zelf in zijn of haar eigen straat vuurwerk afsteken
  • 14% van de ondervraagden ziet het liefst helemaal geen vuurwerk meer

Bron: DVJ Insights (bekijk hier alle resultaten)

Politiek

De vraag is alleen of zo’n vuurwerkverbod er snel gaat komen. De meeste politieke partijen durven geen stelling te nemen. Alleen GroenLinks en Partij voor de Dieren zien het liefst dat er komend jaar geen consumentenvuurwerk wordt afgestoken.

De twee partijen willen dat er in de toekomst alleen groot vuurwerk wordt afgestoken bij vuurwerkshows. Ze werken samen aan een initiatiefwet.

Vuurwerkverbod? Deze mensen vinden daar wel wat van

01:27
We vroegen deze mensen wat ze vinden van een vuurwerkverbod.

Mocht het vuurwerkverbod er toch komen, dan hebben we er wel massaal begrip voor, zo blijkt uit het DVJ Insights-onderzoek. Ruim 81 procent geeft aan begrip te hebben voor een verbod. Het merendeel, 79 procent, vindt niet dat het onze jaarwisseling zou verpesten. 

Hoe ziet onze ideale jaarwisseling er in de toekomst dan uit? Bijna de helft van de ondervraagden (48 procent) ziet het liefst een grote centrale vuurwerkshow, geregeld door de gemeente.

Speciale vuurwerkzones

Niet iedereen ziet zo'n centrale show zitten: 18 procent van de ondervraagden wil zelf vuurwerk blijven afsteken zijn of haar eigen straat, terwijl zeventien procent speciale vuurwerkzones wil.

Veertien procent wil het liefst dat al het vuurwerk verdwijnt.  

In de huidige regels mag alleen op 31 december van 18.00 uur 's avonds tot 02.00 uur 's nachts vuurwerk worden afgestoken.

Wel
Lees ook:
Wel of geen vuurwerkverbod? We praten er al een eeuw over

Verantwoording onderzoek DVJ Insights

De steekproef voor dit onderzoek bestaat uit ruim 1000 mensen. Dit aantal is groot genoeg voor betrouwbare resultaten. Er is daarnaast gebruik gemaakt van een representatieve steekproef op geslacht, leeftijd, regio en opleiding.

Op basis van deze methode van steekproeftrekking kunnen we stellen dat de uitkomsten de mening van Nederland representeren, zoals deze was op het moment van meten.