Unieke situatie

'Nieuwe advocaten van kroongetuige Nabil B. blijven anoniem'

03 januari 2020 04:48 Aangepast: 03 januari 2020 04:50
Acht verdachten die terechtstaan voor betrokkenheid bij meerdere liquidaties. Nabil B. staat hier niet op omdat zijn identiteit geheim wordt gehouden. Beeld © ANP

Kroongetuige Nabil B. wordt in het liquidatieproces Marengo bijgestaan door twee nieuwe advocaten. De identiteit van de twee wordt echter niet bekendgemaakt, om hun veiligheid te beschermen. Dat is een volstrekt unieke situatie.

Dat schrijft het NRC. Het gebeurt normaal nooit dat andere procespartijen zoals rechters, officieren van justitie en mede-advocaten niet op de hoogte zijn van de identiteit van een advocaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw blunder justitie: foto kroongetuige Nabil B. verspreid

Identiteit blijft onbekend

Maar gezien de unieke situatie hebben de twee raadslieden er nadrukkelijk om gevraagd anoniem te blijven. De Amsterdamse Orde van Advocaten heeft zich over de zaak gebogen en besloten dat de identiteit van de twee onbekend mag blijven.

Vooralsnog zijn zij de enige twee betrokkenen die tijdens het Marengo-proces volledig anoniem mogen blijven.

Kroongetuige Nabil B.

Nabil B. is kroongetuige in de Marengo-zaak, waarin onder andere topcrimineel Ridouan Taghi terechtstaat. Kort nadat begin vorig jaar bekend werd dat B. kroongetuige was, is zijn onschuldige broer doodgeschoten. Tegen de verdachte van deze moord is recent in hoger beroep een gevangenisstraf van 28 jaar geëist.

Nabil B. raakte niet alleen zijn broer kwijt, maar ook zijn advocaat Derk Wiersum. De raadsman werd op 18 september dit jaar op brute wijze om het leven gebracht. Het onderzoek naar de moord loopt nog.

Blunders van justitie

Vorige week werd bekend dat justitie opnieuw blunders maakte in het proces, door een foto van kroongetuige Nabil B. te verspreiden. Advocaat Guy Weski sprak bij RTL Boulevard daarom al zijn twijfels uit over de positie van de kroongetuige.

"Ik vraag me echt af of ze nu ook de namen van de advocaten geheim kunnen houden. Ik zou mijn hand er niet voor in het vuur steken. En ik vraag me af of de kroongetuige nu niet denkt: ik hou het maar voor gezien. Dat zou voor nog meer vertraging zorgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore