Rondom de grote steden

Bevolking stijgt naar 17,4 miljoen inwoners, voornamelijk door migratie

03 januari 2020 01:44 Aangepast: 03 januari 2020 01:46
Archiefbeeld. Beeld © ANP

De Nederlandse bevolking nam in het afgelopen jaar toe met 132.000 inwoners, waardoor er nu 17,4 miljoen mensen in Nederland wonen. De bevolking steeg vooral snel in en rondom de grote steden. Dat komt voornamelijk door migratie.

Dat blijkt uit schattingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De bevolking nam in 2019 meer toe dan in de afgelopen drie jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In 2060 hebben 7,6 miljoen inwoners een migratieachtergrond

Groei door migratie

Hoewel nog niet alle cijfers zijn verwerkt, verwacht het CBS dat 272.000 mensen zich vorig jaar in Nederland vestigden. 158.000 mensen vertrokken uit Nederland, waardoor de bevolking per saldo met 114.000 mensen groeide door migratie.

Ook groeide de bevolking doordat er 18.000 meer kinderen werden geboren dan dat er mensen overleden.

Helft vanuit Europa

Van alle mensen die zich in 2019 vanuit het buitenland in Nederland vestigden, kwam bijna de helft uit Europa. 18 procent van de immigranten kwam uit Azië. Naar schatting kwamen 16.000 asielmigranten naar Nederland, dat is bijna 6 procent van de totale immigratie.

De bevolkingsgroei is daarmee het grootste sinds het begin van deze eeuw. Vooral in en rondom de grote steden kwamen steeds meer mensen wonen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Russische bevolking loopt terug met miljoenen tegelijk

Tien grootste steden

Amsterdam kreeg er volgens het statistiekbureau in 2019 bijna 11.000 inwoners bij, Den Haag bijna 8.000, Rotterdam bijna 7.000 en Utrecht bijna 5.000.

In verhouding tot het aantal inwoners groeide Almere van de tien grootste steden het hardst, met 18 nieuwe bewoners per duizend inwoners.

Randgemeenten

De gemeente die in het afgelopen jaar naar verhouding het snelst groeide was Diemen. Per duizend inwoners kwamen er 54 nieuwe bewoners naar die gemeente. Dat komt vooral door een paar grote nieuwbouwprojecten, die veel gezinnen vanuit Amsterdam aantrok.

Volgens het CBS verhuisden ook elders in het land mensen vanuit de grote stad naar randgemeenten. Zo nam het aantal inwoners in Zuidplas (bij Rotterdam), Beemster en Blaricum (bij Amsterdam) en Son en Breugel (bij Eindhoven) snel toe.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdam wordt miljoenenstad: zoek op hoeveel jouw gemeente groeit of krimpt

Krimpregio's

Voor het tweede jaar op rij nam het aantal gemeenten waar de bevolking krimpt af. Van de 355 gemeenten in Nederland nam de bevolking in 63 plekken (18 procent) vorig jaar af. In 2017 was er nog een terugloop in 91 plaatsen (23 procent).

De gemeenten waar het aantal inwoners afneemt liggen vooral in Oost-Groningen, Drenthe, Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Limburg en de Achterhoek.

Dat er in de laatste twee jaar steeds minder gemeenten te maken hebben met een afnemend aantal inwoners, komt volgens het CBS door de toegenomen immigratie. Vrijwel alle gemeenten kregen er in 2019 inwoners bij als gevolg van buitenlandse migratie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse bevolking groeit sneller in eerste kwartaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore