Ga naar de inhoud
Borstkanker

Primeur bij GTST: ontroerende realiteit vermengd met fictie

Beeld © EndemolShine

Vanavond combineert 'Goede Tijden, Slechte Tijden' voor het eerst echte verhalen met fictie. Vier vrouwen die genazen van borstkanker, maken hun intrede in de bijzondere aflevering van de soapserie. "Echt supermooi dat ik dit kanaal heb gekregen om mijn verhaal te doen."

De uitzending volgt de verhaallijn van Janine Elschot, die borstkanker heeft. Voor de GTST-kijkers is al een poosje bekend dat Janine ziek is. Het speciale randje aan de aflevering wordt gegeven door de vier vrouwen, geen acteurs, die met korte testimonials vertellen wat de ziekte met hen gedaan heeft.

'Hart onder de riem'

Een van die vier gezichten is Reshma (40), die wel even tijd nodig had om te beslissen of ze aan de speciale uitzending mee wilde doen. "Ik heb er een weekje over moeten nadenken. Het is vrij spannend om voor zoveel kijkers op televisie te komen. Maar ik vond het zo belangrijk om andere vrouwen met borstkanker een hart onder de riem te kunnen steken. Dus zei ik 'ja'."

Reshma kreeg op haar verjaardag in januari 2017 te horen dat ze borstkanker had. "Toen heb ik één keer hard gehuild. Uit verdriet en angst. Ik wilde mijn kindjes van 3 en 6 jaar zo graag zien opgroeien. Na dat moment van verdriet ging de knop snel om en werd ik strijdvaardig. Ik ging in de vechtmodus. Want het zou mij niet gebeuren dat ik hier aan onderdoor ga. Ik beloofde mijn kinderen dat mama tijdens kerst weer beter zou zijn."

Een krap jaar later volgde het gelukkige nieuws dat ze schoon was. "Vlak voor kerst werd ik gezond verklaard. Hadden de artsen goed naar mijn belofte naar mijn kinderen geluisterd", lacht ze.

Rode loper

De opnames voor de serie stonden anderhalf jaar later op de planning. Het productieteam van de serie pakte de samenwerking met Reshma en de andere vrouwen heel voorzichtig aan, merkte ze. "Voor EndemolShine was het natuurlijk ook heel spannend allemaal. Omdat het ook voor hen nieuw was. Ze zijn zo enorm zorgvuldig te werk gegaan. Zo fijn. De rode loper ging voor ons uit."

Google-AI
Lees ook:
Google-AI herkent borstkanker nauwkeuriger dan doktoren

'Met open mond staan kijken'

Voor Caroline De Bruijn, die de rol van Janine Elschot al 27 jaar speelt, voelde het maken van de aflevering als een speciale samenwerking. "Het waren zulke indrukwekkende verhalen, ik was ontroerd."

Vooraf was ze vrij sceptisch over het idee van de schrijvers om echte verhalen in een verzonnen serie te verweven. "Zoiets is voor GTST totaal wezensvreemd. Nog nooit eerder vertoond. We haalden met de verhalen van de vier dames ineens iets 'echts' in een verder verzonnen verhaal." De Bruijn was bang dat een verkeerd beeld van de intenties van GTST zouden ontstaan. "Het is best heikel natuurlijk. Je zou zelfs de indruk kunnen wekken dat we iets ingrijpends als borstkanker zouden willen uitbuiten omwille van de kijkcijfers en dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling.''

Mede door de bijzondere samenwerking met de vier vrouwen is haar voorbehoud verdwenen. "De ziekte treft gemiddeld 1 op de 7 vrouwen. Juist die relevantie, het feit dat je met zo'n verhaal iets voor al die vrouwen zou kunnen betekenen, motiveerde mij. Het is mijn taak als actrice om een verhaal zo ‘echt’ mogelijk te vertellen. Dat is altijd al zo, maar de moed van de vier dappere vrouwen in de uitzending en de wetenschap dat er zoveel vrouwen kijken die mogelijk door iets soortgelijks gaan, maakt mij extra schatplichtig."

Het vlekkeloze optreden van de vier dames in de aflevering van 3 januari staat De Bruijn het meest bij. "Hun stralende performance was geweldig. Ik heb met open mond staan kijken. Wat een kracht. Ik denk dat alle kijkers het vanavond met me eens zullen zijn."

GTST-actrice Stephanie eerlijk over echtheid diabetes in show

02:13
Stephanie van Eer speelt de rol van Jojo Abrams, die diabetes type 1 heeft. Zij kreeg in oktober versterking van een lotgenoot Maxime de Boer en diens vader Ronald de Boer.

Reshma somt de uitgebreide werkwijze van de makers van de serie op: "Er is eerst een bezoek aan huis geweest om in alle rust naar onze verhalen te luisteren. Daarna hebben we een bezoek aan de set gebracht waar alles is uitgelegd over de opnames. We ontmoetten de acteurs, waaronder Caroline. Echt een lieve en inlevende vrouw. Je zit niet met de actrice die je van televisie kent, maar vrouw tot vrouw."

'Koningin Máxima' 

Tijdens het filmen van de aflevering waren Reshma en de anderen volledig in hun nopjes. "Het was een fantastische ervaring om dit met zijn vieren te mogen doen. We voelden ons echt als koningin Máxima."

Het belangrijkste voor Reshma was om haar boodschap aan alle andere vrouwen met borstkanker over te brengen. "Ik ben iedereen zo dankbaar dat ik dit mocht doen. Ik wilde iedereen meegeven dat je ondanks je ziekte niet moet vergeten mens te zijn. Ook al gebeurt er van alles met je lichaam, en is het een heel verdrietig en angstig proces, je kan nog steeds mooi zijn en genieten van het leven. Blijf van jezelf houden." 

Ook
Lees ook:
Ook mannen kunnen borstkanker krijgen: 'Ze zien het vaak te laat'

Huilen en lachen liggen volgens Reshma ontzettend dicht bij elkaar. Om dat te illustreren vertelt ze een anekdote: "Tijdens mijn behandeling ging ik twee keer per week naar de fysiotherapeut. Daar zat ik in een oncologiegroepje met allemaal mensen met dezelfde ziekte. Natuurlijk beleeft iedereen kanker op een andere manier, maar we waren toch een soort van lotgenoten. Ik heb zo veel lol met die mensen gehad.'

''Soms liepen voorbijgangers verbaasd langs vanwege onze luidruchtigheid. Als ze dan hoorden dat we kankerpatiënten waren, zag je hen zichzelf afvragen: hoe kunnen zij nog zo hard lachen? Je stopt niet met mens zijn, is wat ik probeer te zeggen."

De aflevering van GTST wordt vandaag uitgezonden om 20:00 uur op RTL 4. Op Videoland is de uitzending al vanaf 27 december te zien.