Geschrokken

Rouwstoet Ede bekogeld met vuurwerk: 'Rillingen lopen over rug'

02 januari 2020 10:43 Aangepast: 02 januari 2020 10:45
Beeld © iStock

Jongeren hebben op oudjaarsdag in Ede een rouwstoet bekogeld met vuurwerk. De stoet was op dat moment onderweg naar de begraafplaats. "Je schrikt ontzettend als je daar loopt en ze gooien vuurwerk naar je toe", schrijft uitvaartondernemer Hans van de Weerd op Facebook.

"Wat doe je dan? Spreek je ze aan of negeer je de knallen en loop je door?", vervolgt het bericht op Facebook. Van de Weerd schrijft enorm geschrokken te zijn. Hij koos ervoor om de jongeren 'kort en bondig' toe te spreken. "Ik heb ze respect gevraagd voor de rouwstoet en gevraagd hoe zij het zouden vinden als ze iemand zouden verliezen en de rouwstoet dan bekogeld zou worden met vuurwerk."

Wat als je geraakt wordt?

De reactie van de jongeren was 'beperkt', schrijft Van de Weerd, maar er werd geen vuurwerk meer afgestoken. "Toch lopen de rillingen over je rug als je eraan terugdenkt. Wat als je geraakt wordt of de auto schade oploopt? Laten we met elkaar hopen dat dit een eenmalig incident was."

De uitvaartondernemer laat weten geen aangifte te gaan doen. "We zouden het liefst in gesprek gaan met de daders en hun ouders en ze een rondleiding geven in ons bedrijf, zodat ze zien wat het vak inhoudt." Hij denkt dat dat meer zin heeft dan bijvoorbeeld een Haltstraf. "We doen een algemeen appel: heb respect en doe voorzichtig. Het kan zomaar je eigen opa of oma zijn."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore