Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Dilemma op werkvloer

Gelukkig nieuwjaar: zoenen of niet? 'Houd het netjes'

02 januari 2020 10:15 Aangepast: 03 januari 2020 14:53
Beeld © EPA

Vandaag is voor veel mensen de eerste werkdag van 2020. Dat betekent: je collega's een gelukkig nieuwjaar wensen. Met drie zoenen, of zonder? We vroegen het een etiquettedeskundige.

Elk jaar rond deze tijd weer hetzelfde sociale dilemma: wel of niet zoenen op de werkvloer, terwijl je je collega gelukkig nieuwjaar wenst? 

Volgens etiquettedeskundige Gonnie Klein Rouweler is het niet gebruikelijk om je collega's te zoenen. "Maar het is ook geen probleem om het wel te doen, als dat maar gangbaar is op je werkvloer." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Willem-Alexander en Máxima wensen iedereen een gelukkig nieuwjaar

Grenzen

Het hangt van de cultuur af die er op kantoor of in het bedrijf heerst. Ga je de rest van het jaar ook jovialer om met collega's, dan kan zoenen best. "Mits je je er allebei oké bij voelt. Het moet altijd een vrije keuze zijn. En het gaat er ook om: als de wens maar oprecht is."

Maar wat nou als je twijfelt, of het wel of niet kan? Dan moet je goed kijken naar de ander. "Je kunt het zien aan de lichaamstaal of iemand je wil zoenen en hoe vaak", zei lichaamstaaldeskundige Frank van Marwijk al eerder tegen RTL Nieuws. In de jaren 80 was het volgens hem een trend om iedereen te zoenen. "Dat was een tijdje uit, maar het komt nu weer een beetje terug."

Tot wanneer mag het? 

Officieel hoor je elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen tot 6 januari. "Dan is het 3 koningen, een christelijke feestdag", legt etiquettedeskundige Klein Rouweler. 

"Niemand viert die feestdag nog, maar het is wel een soort van ongeschreven regel geworden dat je tot dan mensen een gelukkig nieuwjaar wenst."

Intiem

Drie keer zoenen is volgens Van Marwijk een soort formeel ritueel geworden waarmee je afstand creëert. "Vergelijkbaar: mannen kloppen elkaar op de schouder zodat het minder beladen lijkt." Hoe minder kussen, hoe intiemer (één kus geef je aan je kind, partner, ouders). 

Eqituettedeskundige Klein Rouweler is niet heel enthousiast over zoenen op de werkvloer. "Ik vind het meer iets voor familie en vrienden, en je kunt privé en zaken het beste toch maar gewoon gescheiden houden. Dat is wel het gebruikelijkst, ook in Nederland. Als je elkaar zoent, ga je zakelijk gezien toch wel een onzichtbare grens over."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Goede voornemens? Pas op deze valkuilen!

Veilige keuze

Dus, wie een veilige keuze wil maken, kan het beste gewoon een hand geven. "Als je twijfelt, houd het dan netjes. Je kan beter professioneel blijven, dan ga je nooit te ver." Ook een optie: 'Gelukkig 2020 allemaal!' roepen bij binnenkomst. 

Doe in elk geval niet alsof je een koortslip hebt, of griep. "Het is een beetje nep om iets te gaan veinzen. Je kan beter eerlijk en duidelijk zijn en zeggen dat je niet wil zoenen. Mensen hebben dat maar gewoon te accepteren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van