Pensioengerechtigde leeftijd

UWV: 'Weer toename uitkeringen arbeidsongeschiktheid'

02 januari 2020 05:30
We werken langer door, dus neemt de kans op arbeidsongeschiktheid toe.

Steeds meer mensen krijgen een uitkering voor arbeidsongeschiktheid, als gevolg van het stijgen van de pensioengerechtigde leeftijd. Voor 2019 wordt naar schatting een recordaantal van 44.600 nieuwe WIA-uitkeringen bereikt.

Dat berekent het UWV in het laatste Kennisverslag, schrijft Trouw. De belangrijkste oorzaak is volgens het UWV het afschaffen van de vervroegde uittredingsregelingen. Daardoor werken mensen langer door. Bij oudere werknemers is het risico op arbeidsongeschiktheid groter.

Ook zouden mensen meer werken door de sterke economie, en daardoor een grotere kans hebben op ziekten of andere fysieke ongemakken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouderen werken vaker tot hun pensioenleeftijd, vooral vrouwen

In 2016 was er voor het eerst een flinke stijging te zien in het aantal WIA-uitkeringen. Destijds waren dat er 40.000. Bij het UWV dacht men te maken te hebben met een uitschieter, maar ook in de jaren daarna bleef het aantal stijgen. 

Deels arbeidsongeschikt

Veruit de meeste mensen die een WIA-uitkering krijgen zijn deels arbeidsongeschikt en kunnen alleen minder werken of zijn tijdelijk uitgeschakeld. Opvallend is de toename in het aantal arbeidsongeschikten van jonger dan zestig jaar oud. Voor die stijging heeft het UWV geen verklaring. 

Ook de komende jaren wordt een toename van de WIA-instroom verwacht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Langer doorwerken in de bouw door exoskelet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore