Onveilig gevoel

Bewoners flat Arnhem in rouw, maar ook boos na brand waarbij vader en kleuter omkwamen

01 januari 2020 20:18 Aangepast: 01 januari 2020 21:27
Bij de flat zijn bloemen en kaarsen neergelegd. Beeld © RTL Nieuws

Bewoners van de flat aan het Gelderseplein in Arnhem zijn verdrietig, maar ook boos na de brand van vannacht waarbij een 4-jarige jongen en zijn 36-jarige vader om het leven kwamen. Dat blijkt uit de bewonersbijeenkomst die vanavond was georganiseerd in Arnhem.

De brand woedde vannacht in de hal, de lift en het trappenhuis van de flat. De moeder (36) en een 8-jarige dochter liggen nog zwaargewond in het ziekenhuis. Het gezin zat op het moment van de brand vast in de lift. De lift zou vast zijn blijven hangen tussen twee verdiepingen in. Het gezin ademde op dat moment veel rook in waardoor ze bewusteloos raakten. 

De politie heeft twee verdachten aangehouden voor de flatbrand, het gaat om twee jongens van 12 en 13 jaar oud. Ze zijn opgepakt voor betrokkenheid bij brandstichting, met dood als gevolg.

Bewoners 'als ratten in val'

De andere inwoners van de flat zeggen dat ze zich vannacht opgesloten voelden tijdens de brand. Ze zaten 'als ratten in de val', zeggen sommigen. "Mensen geven aan dat ze zich ook nu niet veilig voelen", bevestigt een woordvoerder van woningcorporatie Vivare. Toch benadrukt zij dat de flat aan alle officiële regels voldoet. 

De inwoners zijn vooral boos over het feit dat de flat geen brandtrap heeft waarbij je gelijk buiten bent, zegt verslaggever Jildou van Opzeeland die met veel bewoners heeft gepraat. "Er is maar één vluchtroute die eindigt in de centrale hal. Mensen voelen zich daardoor opgesloten en angstig na wat er is gebeurd." Juist omdat de brand in die hal plaatsvond."

Bewoners zijn echt geschrokken. Ze zeggen: "Dat dit in Nederland bestaat?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongens (12 en 13) aangehouden voor fatale flatbrand Arnhem, waarbij kleuter en vader omkwamen

Brandwacht ingezet

Een woordvoerder van Vivare zegt een brandwacht ingeschakeld te hebben voor vanavond om de flat in de gaten te houden. Daarnaast wordt bekeken of de 'situatie met de brandtrap aangepast moet worden'.

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem zegt intens mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers. Hij zegt de vragen en de zorgen van de inwoners van de flat te begrijpen. "Daarom hebben we vanavond ook de bijeenkomst met de inwoners, de politie en de woningbouworganisatie georganiseerd. We zullen vanavond bij dit drama stilstaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore