Met vuurwerk en stenen gegooid

Politie en hulpverleners vaak belaagd vannacht: 'Dit is onacceptabel'

01 januari 2020 16:24 Aangepast: 01 januari 2020 18:30
Duindorp, begin december Beeld © ANP

Politieagenten en hulpverleners zijn vannacht vaak belaagd tijdens de jaarwisseling. Ze werden aangevallen en bekogeld met vuurwerk en stenen. Op sommige plekken moest de brandweer zich om veiligheidsredenen zelfs terugtrekken.

Politiechef Erik Akerboom zegt nog geen officiële cijfers te hebben, maar zegt wel dat hulpverleners opnieuw vaak belaagd zijn dit jaar. Hij noemt dat 'onacceptabel'. "Helaas hebben we moeten constateren dat het de afgelopen nacht weer is gebeurd. Dat moeten we niet normaal gaan vinden", zegt Akerboom tegen RTL Nieuws.

'We moeten dit doorbreken'

"Dit is een trend die al jaren zichtbaar is, we moeten dit doorbreken. Deze traditie is geen goede traditie als dit zo blijft. Er moeten echt doorbraken komen om een ander oud en nieuw te gaan vieren."

In een aantal gevallen heeft de brandweer moeten besluiten om niet naar de brand te gaan en om te draaien. In 9 van de 25 regio's van de brandweer werden hulpverleners aangevallen.

'Dit kan niet langer'

Voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland: "Onze brandweermensen moeten ongehinderd hun werk kunnen uitvoeren. Het kan toch niet zo zijn dat we worden belemmerd tijdens het blussen van brand en tijdens het verlenen van hulp aan mensen in nood? Geweld en agressie tegen medewerkers - in welke vorm dan ook - is onacceptabel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brandjes en arrestaties: dit gebeurde er vannacht in jouw provincie

Ook het aantal keer dat de brandweer deze jaarwisseling moest uitrukken, is toegenomen. De brandweer in Nederland kreeg in totaal 4.340 meldingen, dat is een toename van 118 incidenten ten opzichte van de vorige jaarwisseling. 

Wevers: "We zitten weer op het niveau van vijf jaar geleden. De dalende trend is gekeerd. Als we de cijfers van de afgelopen jaren op een rij zetten, dan kunnen we concluderen dat alle inspanningen weinig rendement opleveren. Dit baart ons zorgen."

'Gelukkig geen grote rellen'

Politiechef Akerboom is wel blij dat het in Den Haag relatief rustig is gebleven. "Daar waren we ongerust over, maar grote rellen zijn gelukkig uitgebleven. Wekenlang zijn we bezig geweest met voorbereidingen en gelukkig heeft dat geholpen en is het beheersbaar gebleven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GroenLinks en Partij voor de Dieren willen vuurwerkverbod: 'We moeten onze hulpverleners beschermen'

Voor alle ongeregeldheden zijn veel mensen aangehouden, de politievakbond ACP maakt zich vooral zorgen over het grote aantal minderjarigen dat tijdens de jaarwisseling is opgepakt. Zo werden in Utrecht 23 minderjarigen aangehouden.

Veel minderjarigen opgepakt

"Het is een forse groep jonge kinderen dat is aangehouden. Er zitten er veel onder de 16 jaar bij. Dat is zorgwekkend", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. "Met zo'n nieuwe groep is de kans groot dat het nog jarenlang zo door kan gaan. Ik ben daarom erg benieuwd waarom dit soort jongeren zich zo laat gaan. Waar worden ze door gedreven?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore