Vader en kind omgekomen

Jongens (12 en 13) aangehouden voor fatale flatbrand Arnhem, waarbij kleuter en vader omkwamen

01 januari 2020 12:07 Aangepast: 01 januari 2020 21:28
Een van de jongens die werd aangehouden voor de fatale flatbrand in Arnhem. Beeld © RTL Nieuws

De politie in Arnhem heeft twee verdachten aangehouden voor de flatbrand, afgelopen nacht. Bij die brand kwamen een 4-jarige jongen en zijn 36-jarige vader om het leven.

Het gaat om twee jongens van 12 en 13 jaar oud. Ze zijn aangehouden voor betrokkenheid bij brandstichting, met dood als gevolg. Eerder vandaag werd er al rekening mee gehouden dat de brand werd veroorzaakt door vuurwerk. 

'Vreselijk, dit is gewoon niet goed'

In Arnhem wordt geschokt gereageerd op de brand waarbij een vader en zoon zijn omgekomen.

De brand woedde in de hal, de lift en het trappenhuis van de flat. Alle slachtoffers komen uit hetzelfde gezin. De moeder (36) en een 8-jarige dochter liggen nog zwaargewond in het ziekenhuis. Het gezin zat op het moment van de brand vast in de lift, ze ademden veel rook in. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Flatbrand mogelijk door vuurwerk, jongen (4) en vader (36) omgekomen

Meerdere bewoners moesten afgelopen nacht geëvacueerd worden door de brandweer. Een deel van de bewoners is in de flat gebleven, omdat ze moeilijk hun huis uit konden, zegt een woordvoerder van woningcorporatie Vivare.

De directeur van woningcorporatie Vivare reageert geschokt op de fatale flatbrand. Hij wil een verbod op vuurwerk, omdat dat mogelijk de oorzaak van de brand is.

Woningcorporatie 'verdrietig en pislink'

De directeur van woningcorporatie Vivare wil een verbod op vuurwerk, omdat dat mogelijk de oorzaak van de brand is.

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem zegt intens mee te leven met de nabestaanden van de slachtoffers. Hij zegt de vragen en de zorgen van de inwoners van de flat te begrijpen. "Daarom hebben we vanavond ook een bijeenkomst met de inwoners, de politie en de woningbouworganisatie georganiseerd. We zullen vanavond bij dit drama stilstaan."

'Mensen voelen zich niet veilig'

Veel bewoners zeggen dat ze zich vannacht opgesloten hebben gevoeld tijdens de brand. "Mensen gaven aan dat ze zich niet veilig voelen nu", reageert een woordvoerder van woningcorporatie Vivare, maar zij benadrukt dat de flat aan alle officiële regels voldoet. 

De inwoners zijn vooral boos over het feit dat de flat geen brandtrap heeft waarbij je gelijk buiten bent. Op dit moment is er alleen een branduitgang op elke verdieping waarbij je één verdieping naar beneden kan en vervolgens via de centrale hal naar buiten moet. Staat dat in brand, zitten de bewoners 'als ratten in de val vast', zo zeggen ze zelf. 

Een woordvoerder van Vivare zegt daarover: "We bekijken op dit moment of dit aangepast moet worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore