Drukke nacht voor hulpverleners

Brandjes en arrestaties: dit gebeurde er vannacht in jouw provincie

01 januari 2020 10:09 Aangepast: 01 januari 2020 14:27
In het Brabantse dorp Veen gingen oudejaarsnacht zes auto's in vlammen op. Beeld © ANP

De hulpdiensten hebben weer de drukste nacht van het jaar achter de rug. Of de jaarwisseling ten opzichte van andere jaren rustiger of onrustiger is verlopen, is nog te vroeg om te zeggen. Vooralsnog lijkt het aantal incidenten mee te vallen. Dit zijn de meest opvallende gebeurtenissen van afgelopen nacht.

Noord-Holland

- Amsterdam: De jaarwisseling is in Amsterdam onrustig verlopen. Hoewel het aantal branden en ambulanceritten vergelijkbaar was met vorig jaar, was de sfeer richting hulpverleners geregeld grimmig, meldt de gemeente. Drie agenten raakten gewond. De gemeente spreekt van substantieel meer incidenten met geweld tegen hulpverleners dan vorig jaar. Een aantal keer moesten hulpverleners zich zelfs terugtrekken. In de meeste gevallen ging het om het bekogelen van agenten met vuurwerk en verzet tijdens aanhoudingen. Een aantal verdachten is aangehouden. Zij worden strafrechtelijk vervolgd.

Verder heeft een brand een opslagloods voor papier in het Amsterdamse Westelijk Havengebied volledig verwoest.

- Uithoorn: Er waren vier branden in Uithoorn, meldt NH Nieuws. Drie auto's zijn verwoest en er was een brand bij een buurthuis. De brandweer werd tijdens het blussen daarvan bekogeld met vuurwerk.

- Bovenkarspel: In Bovenkarspel is een molen volledig uitgebrand, meldt NH Nieuws.

- Krommenie: In Krommenie was het vast ook onrustig, maar dan om een leuke reden: daar viel de hoofdprijs op een halve lot van de staatsloterij. De prijswinnaar is 15 miljoen euro rijker.

- Zaandam: De politie heeft drie mensen opgepakt nadat hulpverleners van de brandweer en politie werden bekogeld met zwaar vuurwerk. 

- Tuitjenhorn: Een 27-jarige vrouw werd op oudejaarsavond in de Noord-Hollandse plaats Tuitjenhorn zwaar mishandeld door drie jongens, nadat zij opmerkingen had gemaakt over het afsteken van vuurwerk. De vrouw is tegen de grond gewerkt en vervolgens geschopt en geslagen.

Zuid-Holland

- Rotterdam: In Rotterdam is een man opgepakt die vuurwerk gooide naar de politie. De jaarwisseling kende in de regio Rotterdam-Rijnmond geen grote incidenten. "Maar met 709 brandweerincidenten, 170 ambulance-inzetten en meer dan 1000 meldingen op de meldkamer ook geen rustige jaarwisseling en ieder geval niet een traditie die we in stand moeten houden", meldt algemeen directeur Arjen Littooij van de veiligheidsregio.

- Rotterdam Rijnmond: De brandweer Rotterdam Rijnmond kreeg 709 meldingen te verwerken. "Het grootste deel van de inzet was voor container- en kleine buitenbranden. In 39 gevallen ging het om een brandmelding in een gebouw of woning. Ook waren er 42 meldingen van branden waar een voertuig bij was betrokken."

- Zwijndrecht: Ook in Zwijndrecht zijn brandweerlieden belaagd met vuurwerk terwijl ze een brand aan het blussen waren, meldt RTV Rijnmond.

- Zoetermeer: Op een industrieterrein in Zoetermeer is een grote brand uitgebroken. De brand begon in een pand van een papier-, ijzer- en metaalhandel aan de Industrieweg en is overgeslagen naar een groot opslagbedrijf. De brandweer is met groot materieel aanwezig om het vuur te bestrijden.

- Den Haag: Geen grote problemen in de wijk Duindorp, zag onze verslaggever Jeroen Wetzels. In de Haagse wijk was het vorige maand erg onrustig. "De sfeer onder de Duindorpers was uitgesproken feestelijk." Toch raakten twee politieagenten gewond toen ze werden bekogeld met vuurwerk. Ook mensen van de brandweer kregen vuurwerk naar zich toe gegooid. 

- Delft: Een politieman in Delft raakte gewond toen hij probeerde de ruzie tussen een stel te stoppen. Het koppel keerde zich toen tegen de politieman. 

Het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam Het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam

Zeeland

- In Zeeland bleef het relatief rustig, Omroep Zeeland meldde enkele kleine brandjes. Op de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis Adrz in Goes zijn zes vuurwerkslachtoffers behandeld. Bij twee patiënten was er sprake van ernstig letsel.

Noord-Brabant

In Noord-Brabant zijn grote incidenten uitgebleven, meldt Omroep Brabant. "Vooral de brandweer had een loeidrukke nacht. Op veel verschillende plekken werden brandjes gesticht, al dan niet veroorzaakt door vuurwerk."

- Breda - "Het was een rustige uitgaansnacht", twitterde de politie. Aan het begin van de avond werd gemeld dat een groep van circa twintig jongeren bezig was met het vernielen van een mobiele camera op de Wensel Cobergherstraat. "Agenten die ter plaatse kwamen werden bekogeld met zwaar vuurwerk. Gelet op de dreigende sfeer werd besloten om op te schalen en de Mobiele Eenheid in te zetten".

- Tilburg: De politie hield een 37-jarige Pool aan omdat die een agent in het gezicht had gespuugd.

- Vught: Een ravage op het station van Vught door vuurwerk: een kaartjesautomaat werd opgeblazen en hele reclamezuilen zijn compleet van de muur gevallen.

- Eindhoven: in Eindhoven zijn zeven auto's uitgebrand. Ook was er een opzettelijke aanrijding in een parkeergarage. Agenten die het zagen gebeuren konden net op tijd opzij springen. De bestuurder is aangehouden.

- Oss: Ook in Oss zijn enkele autobranden gemeld.

Limburg

- Venlo/Weert: In de loop van de avond vonden er 'enkele opstootjes' plaats in het uitgaansleven van Venlo en Weert, meldt 1Limburg. "Maar dat mensen met elkaar op de vuist gaan zie je op een gewone zaterdagavond ook wel", zegt een woordvoerder.

- Hoensbroek: Onbekenden hebben vuurwerk gegooid naar het politiebureau in Hoensbroek. Een ruit en enkele lamellen raakten beschadigd. 

Friesland

- Bolsward: Een grote uitslaande brand in het centrum van Bolsward. Niemand raakte gewond, maar de schade is aanzienlijk, meldt Omroep Friesland.

- Leeuwarden: In Leeuwarden zijn meerdere mensen aangehouden voor verstoring van de openbare orde en geweld

- Akkrum: Rond 18:40 uur raakten dertig auto's op de A32 ter hoogte van Akkrum met elkaar in botsing. Het zorgde voor een ravage op de weg. Een 58-jarige vrouw uit Dokkum kwam om het leven. Negentien anderen raakten gewond.

- Dronryp: Bij een 8-jarig meisje kwam in Dronryp vuurwerk in haar kleding terecht. Zij werd met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis.

- Heerenveen: In Heerenveen liep een 23-jarige vrouw uit die plaats oogletsel op toen zij vuurwerk in haar gezicht kreeg.

Gelderland

- Arnhem: Een drama in Arnhem. Een 4-jarig jongetje en zijn vader zijn daar omgekomen bij een brand in een flat. Ze stonden in de lift toen er brand uitbrak. De moeder en haar dochter stonden ook in de lift, zij zijn zwaar gewond. Volgens de brandweer hebben zij via de liftkoker veel rook binnengekregen.

- Ede: Een groep jongeren heeft in Ede-Zuid de brandweer en de politie bekogeld met vuurwerk, meldt de Gelderlander. De brandweer was op dat moment bezig met het blussen van aangestoken autobranden. 

Bij een brand in een flat in Arnhem zijn een jongetje van vier en een volwassen man om het leven gekomen. Bij een brand in een flat in Arnhem zijn een jongetje van vier en een volwassen man om het leven gekomen.

Drenthe

- Gasselte: In Gasselte bedreigde een 83-jarige man jeugd op straat die vuurwerk aan het afsteken waren. Hij gebruikte daarbij een antiek vuurwapen. Agenten namen het wapen in beslag

- Hoogeveen: In Hoogeveen is brand geweest in een school, meldt RTV Drenthe. Een lokaal van de Juliana van Stolbergschool is verwoest.

- Assen: Rondom horecagelegenheden in Assen, Emmen en Hoogeveen waren kleine opstootjes ontstaan. Hierbij werden diverse aanhoudingen verricht.

- Nieuw-Weerdinge: Een leegstaand pand in Nieuw-Weerdinge is volledig uitgebrand.

Overijssel

- Twente: Een woordvoerster van de veiligheidsregio Twente meldt aan RTV Oost dat de jaarwisseling in Twente onrustiger verlopen is dan vorig jaar. De brandweer rukte 131 keer uit, vooral vanwege woningbranden, voornamelijk in Hengelo en Enschede. In die laatste plaats viel overigens wat leuks te vieren: daar viel de hoofdprijs op een halve lot van de staatsloterij: De prijswinnaar is 15 miljoen euro rijker.

- Zwolle: in Zwolle is op oudjaarsavond een 52-jarige man uit Zwolle doodgeschoten. De verdachte is voortvluchtig, meldt RTV Oost.

Flevoland

- Lelystad - Een 13-jarig kind uit Lelystad is op oudejaarsavond door vuurwerk zwaargewond geraakt. Volgens een politiewoordvoerder stak de tiener het vuurwerk zelf af en ging daarbij iets fout, waardoor de 13-jarige verwondingen opliep aan een hand. Bij de spoedeisende hulp in Lelystad kwamen meer vuurwerkslachtoffers binnen, meldt Omroep Flevoland.

Emmeloord - Bij de spoedpost van het Antoniusziekenhuis Emmeloord kwamen vier mensen binnen met brandwonden, veroorzaakt door vuurwerk, meldt Omroep Flevoland.

Utrecht

- Utrecht: In Utrecht werden agenten bekogeld met vuurwerk en sneuvelde de ruit van hun dienstauto. De agent liep een gescheurd trommelvlies op en een andere man is met letsel aan het gezicht naar een ziekenhuis gebracht.  Tijdens de jaarwisseling heeft de politie in totaal 38 personen aangehouden voor onder andere het verstoren van de openbare orde, het plegen van vernielingen, openbare dronkenschap en het gooien van zwaar vuurwerk. Van de 38 aangehouden personen zijn er 23 minderjarig. In Utrecht gingen verder veel auto's in de brand.

- De Bilt: "Ondanks dat de jaarwisseling tot nu toe tamelijk rustig is verlopen, toch twee ernstige incidenten", meldt de burgemeester Sjoerd Potters. Hij meldt dat één keer vuurwerk is gegooid naar de brandweer. Ook was er een autobrand.

- Vianen: Ook in Vianen zijn volgens de burgemeester politie en brandweer met vuurwerk bekogeld. "Volstrekt onacceptabel dus tolereren we ook niet", zegt Sjors Fröhlich. In de gemeente, Vijfheerenlanden, waren daarnaast een hoop autobranden.

- Zeist: En ook in Zeist kreeg de brandweer zwaar vuurwerk om de oren bij het blussen van een brandende scooter.

- Soest: Een brandweerman kreeg in Soest te maken met agressie, zo meldt de Veiligheidsregio Utrecht. 

Groningen

- Veendam: Ook in de provincie Groningen veel brandjes, maar verder was het relatief rustig. In Veendam gingen een winkelpand en naastgelegen woning in vlammen op, meldt RTV Noord. Er zijn geen gewonden gevallen.

- Nieuwe Pekela - In Nieuwe Pekela bluste de brandweer een brandje op straat. Terwijl brandweerlieden naast de brandweerwagen stonden, gooiden omstanders een vuurwerkbom onder de bluswagen. Een agente, die vlakbij de bluswagen stond, raakte lichtgewond aan haar gezicht.

- Muntendam - In Muntendam werden vier politieagenten, die bezig waren met de hulpverlening bij een woningbrand, beschoten met een lawinepijl. Zij liepen gelukkig geen letsel op. Tot op heden werden voor deze incidenten geen verdachten aangehouden. De politie doet onderzoek naar wie de pijl heeft afgeschoten.

- Groningen - In de Merelstraat in Groningen was een man uit eigen beweging een vreugdevuur ingelopen, meldt de politie. Hij liep daardoor brandwonden op. In de vroege ochtend waren in de binnenstad van Groningen nog enkele opstootjes, waarbij het uitgaanspubliek met elkaar slaags raakte. Daarbij werden vier aanhoudingen verricht.

- Hoogezand: In Hoogezand vond rond 22.00 uur een overval op een woning aan de Transportweg plaats. Een man met een bivakmuts heeft daarbij geschoten, waardoor een vrouw lichtgewond raakte.

Ooggetuigen kettingbotsing A32: 'Klap na klap, het bleef maar komen'

Een enorme ravage op de A32, na de kettingbotsing gisteravond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore