Ga naar de inhoud
Door hele land

Wéér hulpverleners belaagd met oud en nieuw: 'Wat bezielt deze mensen?'

In Vianen moest de ME de brandweer helpen. Beeld © JS Multimedia

Ook tijdens de afgelopen nieuwjaarsnacht werden hulpverleners weer het slachtoffer van geweld. In onder meer Vianen, Utrecht, De Bilt, Zeist, Rotterdam, Zwijndrecht, Alkmaar en Ede werden politie en brandweer belaagd.

In Waddinxveen raakte een agent lichtgewond. Hij liep af op een groep jongeren op het Raadhuisplein. De jongeren renden weg en werden door de agent achtervolgd. Hij kreeg daarbij en duw en kwam ten val. De agent is behandeld aan zijn verwondingen, maar hoefde niet naar het ziekenhuis. 

Geweld tegen agenten

In Amsterdam zag de politie een forse stijging van geweld tegen hulpverleners. Concrete cijfers worden niet genoemd. Volgens de gemeente Amsterdam ging het in de meeste gevallen om het bekogelen van agenten met vuurwerk en het verzet tijdens aanhoudingen.

Toen de brandweer in Zaandam een autobrand wilde blussen, werden zij gehinderd door omstanders. Politie en brandweerlieden werden bekogeld met vuurwerk. 

Oogziekenhuis:
Lees ook:
Oogziekenhuis: 'In jaren niet zo druk gehad'

Burgemeester Sjoerd Potters van De Bilt twitterde dat het 'een tamelijk rustige jaarwisseling' was in zijn gemeente, maar dat bij twee ernstige incidenten vuurwerk is gegooid naar brandweermensen. "Doe normaal en toon respect voor onze hulpverleners!", zegt hij

Bekogeld met vuurwerk

Op de Marco Pololaan in Utrecht werden agenten met vuurwerk bekogeld. Daarbij sneuvelde de ruit van hun dienstauto. Met hulp van andere agenten konden drie mensen worden aangehouden.

Op de Tigrisdreef in Utrecht raakte een agent gewond. Hij liep een gescheurd trommelvlies op. De ME heeft op diverse locaties in Utrecht moeten ingrijpen om de openbare orde te herstellen.

Burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden ging vannacht op pad met hulpverleners. Hij zag dat in Vianen de politie en brandweer met vuurwerk werden bekogeld. De ME moest worden ingezet, omdat de brandweer werd gehinderd.

Veel autobranden

Fröhlich twittert ook dat er veel autobranden in zijn gemeente waren. Hij denkt dat er meer dan 10 auto's in vlammen zijn opgegaan. "Wat bezielt deze mensen?", vraagt hij zich af.

Ook in de Utrechtse gemeente Soest werd een brandweerman slachtoffer van agressie. Hetzelfde gebeurde ook in Zeist. 

Ook in Alkmaar werd de brandweer vannacht bestookt met vuurwerk, laat hoofdagent Virgil de la Haye weten. Hij en zijn collega's moesten de brandweer te hulp schieten. 

In Den Haag kregen meerdere hulpverleners te maken met geweld. Twee agenten raakten gewond toen zij werden bekogeld met zwaar vuurwerk. Ook brandweermensen die hun werk deden werden slachtoffer van gegooi met vuurwerk.

In Delft raakte een politieman gewond toen hij tussenbeide kwam bij een ruzie tussen een stel. Het stel keerde zich daarna tegen de politie. 

Vuurwerkbom Nieuwe Pekela

In Nieuwe Pekela werden brandweermensen bekogeld met een vuurwerkbom. Dat gebeurde toen ze een brandje op straat blusten. Een agente, die vlakbij de bluswagen stond, raakte lichtgewond aan haar gezicht.

In Muntendam werden vier agenten beschoten met een lawinepijl. Zij liepen geen letsel op, meldt de politie. Er is nog niemand aangehouden voor het afschieten van die vuurpijl.

Vuurwerk naar politie

Ook in Amersfoort werd vuurwerk gegooid naar agenten. Daarvoor is een 19-jarige man aangehouden.