Ga naar de inhoud
Geen vuurwerkbril

Oogziekenhuis: 'In jaren niet zo druk gehad'

Geen van de slachtoffers droeg een vuurwerkbril (archieffoto). Beeld © ANP

Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam zijn afgelopen nacht 18 vuurwerkslachtoffers behandeld. De helft van hen was omstander. Het ziekenhuis spreekt van 21 beschadigde ogen.

De helft van de letsels is zo ernstig, dat slachtoffers blijvende schade hebben. "Voor de patiënten betekent dit verminderd zicht dan wel ogen die uiteindelijk volledig blind worden en wellicht zelfs verwijderd moeten worden."

Jongetje
Lees ook:
Jongetje (4) en vader (36) omgekomen bij flatbrand Arnhem, mogelijk door vuurwerk

De helft van de binnengebrachte slachtoffers was omstander, zij werden geraakt door rondvliegend vuurwerk. Het jongste slachtoffer was 14 jaar oud. Geen enkel slachtoffer had een vuurwerkbril op.

Aantal loopt op

Vanochtend worden de eerste zes slachtoffers geopereerd. Het Oogziekenhuis verwacht dat het aantal mensen met verwondingen de komende dagen nog verder oploopt. Er komen dan ook slachtoffers uit andere regio's naar Rotterdam.

De verwondingen werden veroorzaakt door legaal siervuurwerk, zegt oogarts Tjeerd de Faber. "Daarom toont ook deze jaarwisseling aan dat we moeten stoppen met consumentenvuurwerk. Door één klap van een stuk vuurwerk, kan een oog in één keer blind worden. Dat kan toch niet de bedoeling van een feestje zijn?"

De Faber zei vanochtend op Radio 1 dat er een toename van 50 procent is bij het aantal slachtoffers. "We zien helaas een trendbreuk. Afgelopen jaren zagen we juist dat oogletsel rond Oud en Nieuw langzamerhand afnam. Dit heb ik in acht jaar niet meegemaakt."