Meer siervuurwerk

Vuurwerkverkoop naar nieuw record: 77 miljoen euro

31 december 2019 18:00 Aangepast: 31 december 2019 18:42
Een Chinese rol in een vuurwerkhandel in Rijswijk. Beeld © ANP

De verkoop van vuurwerk in Nederland heeft deze jaarwisseling een nieuw record bereikt. Er ging voor 77 miljoen euro aan knal- en siervuurwerk over de toonbank, 10 procent meer dan vorig jaar.

Of het vanavond allemaal wordt afgestoken, is nog maar zeer de vraag: mogelijk worden vuurwerkliefhebbers gehinderd door dichte mist.

Het oude verkooprecord is van de jaarwisseling 2008/2009. Toen werd in Nederland voor 74 miljoen euro aan vuurwerk afgestoken. Vorig jaar werd voor 70 miljoen verkocht.

Bijzondere groei

De schatting van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland is gebaseerd op de cijfers van importeurs en een aantal winkels. Er is sprake van een 'bijzondere groei', zegt woordvoerder Marcel Teunissen. "Handelaren zeggen dat het ongekend is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Balen van dichte mist: 'Voor 5.000 euro aan vuurwerk gehaald'

Teunissen schrijft de stijging mede toe aan de gunstige economie en de aanvankelijk goede weersvooruitzichten. "En de verkoopdagen vielen gunstig. Er zijn veel mensen vrij en maandag was een topdag."

Verschuiving naar siervuurwerk

De consument koopt steeds meer siervuurwerk. "Dat vinden wij ook prettig", zegt Teunissen. "Het is het leukste vuurwerk om naar te kijken en er zijn steeds nieuwe producten."

Hij noemt de opmars van de zogeheten compounds, verschillende vuurwerksoorten gecombineerd op een plaat 'zodat het een minivuurwerkshow is'. Teunissen noemt het 'een veilig product', mede doordat het maar één keer hoeft te worden aangestoken. "En zo'n compound mag ook wat kosten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kwart Europese import van vuurwerk bestemd voor Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore