Vuurwerkfanaten

Balen van dichte mist: 'Voor 5.000 euro aan vuurwerk gehaald'

31 december 2019 16:27 Aangepast: 31 december 2019 18:46
Danny Laats heeft voor duizenden euro's ingekocht. Beeld © Danny Laats

Heb je voor duizenden euro's aan vuurwerk ingekocht, wordt er dichte mist verwacht. Voor vuurwerkfanaten Ringo (34) en Danny (29) het slechtste scenario dat ze kunnen bedenken. Ze hebben voor duizenden euro's aan vuurwerk ingeslagen. "Als het te mistig is, steek ik niets af. Zo zonde."

Hoeveel geld ze dit jaar aan vuurwerk hebben uitgegeven? "Ruim 3.000 euro", zegt Ringo Fiselier (29) uit Apeldoorn. "Doe ik elk jaar." Danny Laats gaat nog een tandje verder: "Alles bij elkaar? 5.000 euro."

Niet afsteken

Vanavond moet het gebeuren. De vuurwerkfanaten leven er al maanden naar toe. "Ik slaap al dagen slecht. Die spanning hè", zegt Danny. "Vroeger kon ik niet eten van de spanning, dat lukt nu wel."

Dat er volgens de weersverwachting zware mist op het menu staat, is dan ook gewoon 'klote'.

Ringo hoopt zo dat de mist meevalt dit jaar. Ringo hoopt zo dat de mist meevalt dit jaar.

'Niet afsteken'

"Mist is eigenlijk het ergste wat je kunt hebben", zegt Ringo. "90 procent van mijn vuurwerk is sier. Met zware mist zie je je pijlen niet. Bovendien is het gevaarlijk om af te steken als er echt dichte mist is; ook omstanders zien hun pijlen niet."  

En Ringo staat erop: als hij gaat afsteken, is hij altijd verantwoord bezig. "Bij écht dichte mist steek ik niets af; dan bewaar ik het voor 1 januari. Daar heb ik wel wat boetes voor over. Hopelijk valt het mee. Laten we met z'n allen hard blazen."

Een gedeelte van het vuurwerk dat Ringo dit jaar heeft ingeslagen. Een gedeelte van het vuurwerk dat Ringo dit jaar heeft ingeslagen.

Weerbericht op de voet

Ringo weet nog goed: zestien jaar geleden was er ook zeer dichte mist tijdens de jaarwisseling. "Toen zag je ook geen hand voor ogen en toen heb ik mijn vuurwerk ook deels de volgende dag afgestoken."

Van jongs af aan is hij al idolaat van vuurwerk. "Samen met mijn vader naar de vuurwerkwinkel, folders doorzoeken, het hele jaar sparen voor pijlen: geweldig! Die passie is alleen maar groter geworden."

Wat zijn vriendin ervan vindt dat hij duizenden euro's uitgeeft? "Simpel: zolang zij er niet onder lijdt, vindt ze het prima. Ik werk extra om vuurwerk in te slaan. We gaan ook gewoon op vakantie."

De vuurwerkverzameling van Danny. De vuurwerkverzameling van Danny.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ooK:

Waarschuwing voor automobilisten vanwege zeldzaam dichte mist: ga alleen weg op als het echt moet

Nauwlettend in de gaten

Danny uit Bleiswijk, in de buurt van Rotterdam, houdt het weerbericht de hele dag al nauwlettend in de gaten. "Voorlopig schijnt hier de zon nog. Het schijnt ook mee te vallen hier en ik ga hard duimen. Mist is echt wel een ding, maar ik laat het maar op me afkomen."

 Als het heel erg mistig is en hij niet verder dan tien meter kan kijken, gaat hij niets afsteken. "Dat is zonde. Bijna alles is siervuurwerk."

Negativiteit 'jammer'

Hem moet wel iets van het hart. "Al die negativiteit rondom vuurwerk vind ik zo jammer. Er zijn ook mensen zoals ik, die er enorm van genieten. Ik drink niets en ga hartstikke voorzichtig met vuurwerk om. Gun me mijn plezier."

Ringo erkent dat: "Je mag best een hekel hebben aan vuurwerk. Dat is ieders goed recht. Maar je moet ook respect hebben voor mensen die er wel van houden. Daarom hoop ik dat de mist overwaait en dat ik lekker kan genieten van mijn pijlen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geweld en vuurwerk: deze ambulancebroeder en beveiliger werken vanavond niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore