Marengo-proces

Opnieuw blunder justitie: foto kroongetuige Nabil B. verspreid

31 december 2019 11:04 Aangepast: 31 december 2019 12:32
Een beveiligde auto bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw een flinke fout gemaakt door foto's van kroongetuige Nabil B. te verspreiden, zo bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving van het RTL Boulevard. In het strafdossier in de Marengo-zaak, waarin onder andere topcrimineel Ridouan Taghi terechtstaat, plaatste justitie voor de tweede keer drie afbeeldingen van de ernstig bedreigde kroongetuige.

"We hebben duidelijk een fout gemaakt", zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket tegen RTL Nieuws. "Dat vinden we heel vervelend. Aan alle procespartijen plus de rechtbank hebben we excuses gemaakt."

Eerder kroongetuige al in beeld

Het is niet de eerste keer dat het OM in deze zaak de fout ingaat. Eerder kwamen dezelfde foto's van Nabil B. al in het dossier terecht, daarnaast liet de rechtbank per ongeluk de kroongetuige een korte tijd zien op een scherm in de perszaal tijdens het proces.

Dit keer kregen de procespartijen op 24 december een cd-rom toegestuurd met daarop het dossier waarin de foto's te zien waren. Justitie vraagt de advocaten nu om de foto's te verwijderen en laat de cd-rom's terughalen. "We hebben dit gisteren ontdekt en vanmorgen hebben we alle procespartijen gevraagd het bestand te vernietigen of terug te sturen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fout rechtbank: kroongetuige Nabil B. bijna minuut in beeld

De raadslieden in de zaak, die het nieuws bevestigen, reageren verbolgen. "Het is onbegrijpelijk dat justitie opnieuw deze fout maakt. De hele positie van de kroongetuige is uiterst precair, hij heeft geen advocaten en nu gaan ze nog een keer in de mist", zegt advocaat Guy Weski van Achraf B tegen RTL Boulevard.

Positie kroongetuige is precair

"Ik vraag me echt af of ze nu ook de namen van de advocaten geheim kunnen houden. Ik zou mijn hand er niet voor in het vuur steken. En ik vraag me af of de kroongetuige nu niet denkt: ik hou het maar voor gezien. Dat zou voor nog meer vertraging zorgen." Ook advocaat Peter Plasman vindt het bizar: "Wanneer de Kroongetuigenregeling voor de opsporing en vervolging onmisbaar is zoals het OM stelt, dan is het onthutsend hoe er mee omgegaan wordt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Advocaat van kroongetuige Nabil B. trekt zich terug'

Kort nadat begin vorig jaar bekend werd dat B. kroongetuige was, is zijn onschuldige broer doodgeschoten. Tegen de verdachte van deze moord is recent in hoger beroep een gevangenisstraf van 28 jaar geëist. Nabil B. raakte niet alleen zijn broer kwijt, maar ook zijn advocaat Derk Wiersum. De raadsman werd op 18 september dit jaar op brute wijze om het leven gebracht. Het onderzoek naar de moord loopt nog.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore