Leidt tot verstoppingen

Gooi frituurvet van oliebollen niet in riool: 'Kost miljoenen'

31 december 2019 09:45 Aangepast: 31 december 2019 18:44
Lekker zeg, zo'n oliebol. Beeld © ANP

Een dringende oproep van de waterschappen van ons land: gooi het frituurvet van de zelfgebakken oliebollen niet in het riool. Het verwijderen van het vette goedje kost jaarlijks miljoenen euro's.

De riolering, rioolgemalen en zuiveringsinstallaties kunnen door het vet verstopt raken, licht Aad van Dijk toe. Hij werkt bij het hoogheemraadschap van Delfland en moet ervoor zorgen dat de rioolgemalen schoon blijven en blijven werken.

Het oplossen van de problemen kost de waterschappen volgens hem miljoenen per jaar. 

Vies en intensieve klus

Als vet in de riolering of een gemaal komt, wordt het kapot gespoten en opgezogen. Van Dijk: "Dat is een vies en intensief klusje, want het vet vormt een dikke drijflaag die moeilijk kapot te krijgen is." 

"Bij een groot rioolgemaal zijn vier man met een zuig- en spuitwagen twee dagen bezig om het vet te verwijderen. Het gaat dus aardig in de euro’s lopen, geld wat de gemeenschap moet betalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frituurvet, billendoekjes, luiers: Nederlander trekt te veel troep door wc

Waar je het frituurvet dan wel moet laten? Van Dijk: "Verwijder olie en vet uit koekenpannen en frituurpannen eenvoudig met een stukje keukenpapier. Giet vloeibaar frituurvet terug in de verpakking."

Groene energie

"Vervolgens kun je het frituurvet inleveren in de gele kliko bij een supermarkt bij jou in de buurt. Het vet wordt dan weer gerecycled en bijvoorbeeld gebruikt voor groene energie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud en nieuw in het buitenland: geen oliebol, maar varkenspoot

Inzamelpunten

Weten wat voor jou de dichtstbijzijnde locatie is om het frituurvet achter te laten? Hier vind je alle inzamelpunten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore