Preventieve maatregel

Reeks arrestaties in Den Haag: 'Dan heb je er tijdens oud en nieuw geen last van'

30 december 2019 21:57 Aangepast: 30 december 2019 22:36
Politie in de wijk Duindorp in Den Haag, eerder deze maand. Beeld © ANP

De politie heeft vandaag, aan de vooravond van de gevreesde nieuwjaarsnacht in Den Haag, zes mannen opgepakt voor ongeregeldheden van eerder deze maand. Volgens deskundigen is het een preventieve maatregel. "Als je de ergste raddraaiers eruit pikt en opsluit, heb je er tijdens de viering zelf geen last van."

Dat zegt politiewetenschapper Jaap Timmer tegen RTL Nieuws. Het is al weken onrustig in de Haagse wijken Scheveningen en Duindorp. Er worden auto's in brand gestoken, prullenbakken en bushokjes vernield en agenten aangevallen.

De ongeregeldheden zijn vermoedelijk ontstaan vanwege het besluit dat er dit jaar geen vreugdevuren zullen zijn. 

Gehoorschade

Vanochtend werd een 38-jarige aangehouden voor het gooien van een vuurwerkbom onder een politiebus op 3 december. Dat gebeurde in de wijk Duindorp. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij openlijke geweldpleging en poging tot (zware) mishandeling. Een agent liep door de bom blijvende gehoorschade op. 

Daarnaast werden vandaag nog vijf andere mannen opgepakt, die ervan worden verdacht dat ze de afgelopen weken vernielingen hebben gepleegd en rellen hebben georganiseerd. 

Ook vanavond was de politie in groten getale aanwezig in Duindorp. Agenten werden daar bekogeld met vuurwerk en stenen. Bij daaropvolgende controles werden twee mensen aangehouden die zich niet konden identificeren. 

Niet zomaar opsluiten

Volgens Marco Zannoni van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement kiest de politie 'een zelfgekozen moment waarop ze mensen oppakken als dat tactisch beter is'. "Maar expres wachten tot het laatste moment, dat doen ze echt niet. Zo'n 38-jarige man die een vuurwerkbom laat ontploffen onder een ME-bus, die wil je zo snel mogelijk van straat hebben." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie houdt 19 mensen aan in Scheveningen

Volgens Timmer kan de politie ook niet zomaar mensen preventief oppakken. "De lat ligt vrij hoog voordat je iemand echt een paar dagen kunt opsluiten. Dat kan eigenlijk alleen als iemand al meermaals rotzooi heeft geschopt." 

Drie van de vandaag opgepakte mannen, Hagenaars van 35, 37 en 39 jaar oud, worden verdacht van opruiing tot het plegen van geweld tegen personen of goederen.

Inrijden op agent

Een 42-jarige man uit Den Haag is aangehouden in verband met de vondst van een vuurwerkbom op zaterdag 7 december. Die lag in een plantenbak voor een woning aan de Zeezwaluwstraat. De politie vermoedt ook dat deze verdachte op maandag 2 december opzettelijk is ingereden op een politieagent in de Pluvierstraat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De één denkt dat 't oorlog wordt in Duindorp, de ander zegt: 'Valt wel mee'

De zesde verdachte is een 43-jarige Hagenaar die is opgepakt wegens mogelijke betrokkenheid bij het oproepen tot ongeregeldheden in Laak. Hij wordt verdacht van opruiing.

'Haagse aanpak' 

Volgens Zannoni is de strategie in Den Haag helder: "Notoire raddraaiers vastzetten of laten melden en in een gesprek vertellen dat ze zich niet moeten misdragen, omdat je ze in de gaten houdt. En ook mensen die eerdere straffen nog hebben uitstaan, nu oppakken." 

Ook Timmer zegt dat het preventief opsluiten van relschoppers binnen de Haagse aanpak past. "Dit doen ze eigenlijk al jaren. Aan de ene kant reguleerden ze de vreugdevuren en daarnaast zorgden ze ervoor dat de ergste raddraaiers binnen zitten. In dat laatste is de afgelopen jaren een beetje de klad gekomen, en daardoor zag je ook dat het vorig jaar uit de hand liep."

Kruisboog en steekwapens

Behalve de arrestaties deed de politie vandaag ook meerdere invallen. Bij huiszoekingen in zeven woningen, een pakhuis en twee voertuigen is in totaal 370 kilo vuurwerk gevonden, waaronder nitraatbommen en een lawinepijl.

Ook vond de politie meerdere steekwapens, een kruisboog en duizenden euro's aan contant geld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man opgepakt voor gooien vuurwerkbom onder ME-bus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore