Ga naar de inhoud
't Koetsiertje

Dekker blijft bij besluit: dader cafémoord Delft krijgt geen gratie

Cevdet Y. (links) voor zijn voorgeleiding in 1983. Beeld © ANP

Cevdet Y., die in 1983 zes mensen vermoordde in café 't Koetsiertje in Delft, krijgt opnieuw geen gratie. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming keek op bevel van de rechtbank opnieuw naar het verzoek, maar besloot het (opnieuw) af te wijzen.

Cevdet Y. werd in1984 tot levenslang veroordeeld voor de zesvoudige moord, maar woont sinds 2014 onder toezicht buiten de gevangenis. Zijn advocaat heeft inmiddels al vier gratieverzoeken ingediend, maar die zijn keer op keer afgewezen.

Openbaar Ministerie 

Het Openbaar Ministerie adviseerde elke keer om de gratie niet te laten verlenen, maar bij het derde en vierde verzoek adviseerde het gerechtshof in Den Haag, dat Y. destijds veroordeelde, positief over het verzoek. De Staat legt die adviezen vooralsnog steeds naast zich neer.

In november oordeelde de rechter in het laatste kort geding dat de Staat dat alleen mag doen als er zwaarwegende feiten en omstandigheden zijn die de strafrechter niet in zijn advies heeft meegenomen. 

Nieuw kort geding

Y. laat het er niet bij zitten, zijn advocaat zegt tegenover persbureau ANP een nieuw kort geding (het dertiende) in te dienen. Volgens de advocaat kan de motivering van de minister niet door de beugel. Het ministerie wil niet reageren, omdat het om 'een individuele kwestie' gaat.

Gratieverzoek
Lees ook:
Gratieverzoek zesvoudig moordenaar Koetsiertje in Delft afgewezen

Waarom Y. destijds zes mensen vermoordde, is nooit duidelijk geworden. Hij wil daar niets over zeggen. Mogelijk handelde hij uit rancune na een discriminerende opmerking van een cafégast.

Gezin

Y. zit niet meer in de gevangenis sinds in 2001 werd vastgesteld dat hij ongeschikt was voor normaal gevangenschap. Hij zat tot 2014 in een tbs-kliniek en mocht sindsdien met onbegeleid verlof. Hij stichtte een gezin en woont buiten de kliniek.

In een minuut: zo werkt een levenslange gevangenisstraf

01:11
Hoe lang is levenslang? En heb je de kans om nog vrij te komen? Rechter Jan Moors legt het je hieronder uit in één minuut.